ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У соцмережах поширюють фейковий російський паспорт Зеленського - Центр страткому

21.12.2022, 15:25
Фото - t.me/spravdi/22827
Фото - t.me/spravdi/22827

У соціальних мережах публікують скриншот паспорта громадянина Росії, який нібито належить Президенту України Володимиру Зеленському. Вперше його опублікував колишній парламентар Ілля Кива, який втік із України. Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

На скриншоті зазначено, що Зеленський отримав паспорт громадянина РФ у Оріхово-Зуєво Московської області. Документ датований 2001 роком, пише один із кремлівських сайтів.

Як зазначили журналісти фактчекінгового проєкту StopFake, скріншот паспорту Зеленського – підробка. На це вказують, зокрема, неправильно вказаний орган, який нібито видав паспорт. У 2001 році цим займалася паспортно-візова служба МВС Росії, і в такому паспорті мало бути зазначено “відділом внутрішніх справ міста…”. Також у “паспорті” зазначено, що він виданий у “міському окрузі Оріхово-Зуєво”, але це місто не було міським округом у 2001-му, такий статус місто отримало у 2004 році.

“Сумнівно виглядає і фото Зеленського. Фото в документі повинно бути зроблене в анфас, з нейтральним виразом обличчя. А на скріншоті – фото Зеленського, взяте з мережі”, - зазначає Центр.

Журналіст Макс Бернхард виявив, що друк на “документі” розташований у тому ж місці, де й друк багатьох інших підроблених паспортів громадян РФ, які поширюються у соцмережах. “Пошукавши способи, як можна створити фейковий паспорт, він виявив, що найчастіша відповідь – програма RF SCreater для генерації паспортів”, - зазначає Центр.

Liked the article?
Help us be even more cool!