ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У "Слузі Народу" офіційно не працює жодної особи – КВУ

20.11.2019, 14:30
Фото – AFP / Getty Images / S. Supinsky
Фото – AFP / Getty Images / S. Supinsky

У партії “Слуга народу” офіційно не працює жодної особи. Про це повідомляє Комітет виборців України, який аналізує фінансові звіти політичних партій. 

Відповідно до звіту партії за ІІІ квартал 2019 року (охоплює період із липня до вересня) про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру, в ній офіційно не працює жодної особи. 

Так, у графі “працівники складу апарату партії” вказано цифру 0. Для порівняння: у ВО “Батьківщина” офіційно працює 73 особи, у “Європейській солідарності” – 46 осіб, в “Голосі” – три, Радикальній партії Олега Ляшка – 20, “Самопомочі” – 264, “Українській стратегії Гройсмана” - 3.

Як зазначає КВУ, “Слуга Народу” не витрачала офіційно коштів на заробітну плату. Всього за період липня-вересня партія витратила 240 млн грн., із них 0 грн. – на заробітну плату.

Крім цього, в “Слузі Народу” не зареєстровано жодного місцевого осередку зі статусом юридичної особи.

“Складно уявити парламентську політичну партію, в якій би працювали особи виключно на волонтерських засадах. Зокрема, партію, в якої немає оплачуваного на постійній основі бухгалтера, охорони, секретаря, працівників пресслужби та оргвідділу. Багаторічна практика вказує, що такі партії можуть здійснювати тіньову оплату праці – “в конвертах”.

Схожа ситуація з місцевими осередками партій, які не мають статусу юридичних осіб. Закон "Про політичні партії в Україні" дозволяє існування місцевих організацій без такого статусу, однак, на думку КВУ, це свідчить про централізований характер управління та може бути спробою тінізації партійного життя. Зокрема, такі місцеві організації не здатні проводити повноцінну фінансову та господарську діяльність через відсутність рахунків у банках. Однак це також полегшує життя партіям, які не зобов’язати звітувати про діяльність осередків без статусу юросіб перед НАЗК”, – заявив голова КВУ Олексій Кошель.

Відповідно до даних Реєстру політичних партій, “Слугу Народу” було офіційно зареєстровано 31 березня 2016 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!