ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Швеції заявили, що РФ поширює арабською мовою фейки про спалення Корану

Фото - Getty Images
Фото - Getty Images

Російські державні пропагандистські мовники RT і Sputnik опублікували серію статей арабською мовою, в яких стверджували, що шведський уряд нібито підтримує спалення Корану.

Про це заявило Агентство психологічного захисту Швеції, що входить до складу міністерства оборони країни, повідомляє The Guardian.

Шведська влада звинуватила Росію в спробі вплинути на те, як у світі ставляться до спалення Корану за допомогою кампаній дезінформації, написаних арабською мовою. Вважається, що це частина спроби зірвати процес вступу Швеції до НАТО, який все ще очікує на схвалення Туреччини та Угорщини.

Так з кінця червня швецька влада зареєструвала близько мільйона подібних дописів арабською та іншими мовами.

Представник Агентства Мікаель Естлунд заявив, що серед тих, хто поширює неправдиві наративи, були держави та ісламістські екстремісти.

“Вони повторюють наративи про те, що Швеція підтримує спалення Корану і що Швеція є ісламофобною країною та вороже ставиться до ісламу. Ми не дуже здивовані, тому що Росія використовує наративи, які роблять Швецію поганою і ускладнюють вступ до НАТО”, - сказав він.

За його словами, RT і Sputnik опублікували кілька публікацій з цими наративами у червні та липні арабською мовою. “Очевидно, вони хочуть, щоб про них почули арабомовні люди”, - сказав Естлунд.

Також він додав, оскільки це були державні канали, це свідчить про те, що вказівка йшла згори. “Все схвалено Кремлем, тому це йде від уряду Росії. Наратив відповідає тому, що Кремль хоче від них”, - сказав він.

Як нагадує видання, Швеція дозволила двом іракцям, Салвану Моміці та Салвану Наджему, спалити Коран біля парламенту, що викликало обурення та ще більше посилило дипломатичну кризу між Швецією та мусульманськими країнами по всьому світу.

Мікаель Остлунд, представник агентства психологічного захисту, сказав, що після того, як Моміка та Наджем спалили Коран біля Стокгольмської мечеті на мусульманське свято Курбан-Байрам у червні, кількість дезінформації в інтернеті зросла експоненціально.

Як повідомляв ІМІ, Шведський центр проти насильницького екстремізму (CVE) закликав уряд країни внести зміни до закону про громадський порядок, щоб забезпечити можливість заборонити такі публічні заходи, як спалення Корану, якщо вони загрожують національній безпеці.

У червневому рішенні апеляційний суд Швеції заявив, що для того, щоб поліція могла відхилити заяву про проведення акції зі спалення Корану, необхідні конкретні ризики, пов'язані з нею, але загальне зростання загрози тероризму по всій Швеції не має впливати на цю оцінку.

Раніше біженець з Іраку Салван Моміка спалив Коран у Стокгольмі. Цю акцію дозволили через два тижні після того, як шведський апеляційний суд відхилив заборону поліції на протести зі спаленням Корану, коли мусульманську священну книгу спалили біля посольства Туреччини в січні.

Такі країни, як Ірак, Кувейт, Об'єднані Арабські Емірати і Марокко, викликали шведських послів на знак протесту проти інциденту зі спаленням Корану.

Liked the article?
Help us be even more cool!