ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Швеції вбили чеченського блогера Тумсо Абдурахманова, який критикував Кадирова

05.12.2022, 10:18
Фото – телеграм-канал Тумсо Абдурахманова
Фото – телеграм-канал Тумсо Абдурахманова

У Швеції вбили опозиційного чеченського блогера Тумсо Абдурахманова, повідомляє "Настоящее время".

Канал Telegram 1ADAT, посилаючись на дані "інформаторів з Європи та Чечні", написав, що "Тумсо вночі розстріляла група людей, і зараз деталі вбивства з’ясовуються".

Інші деталі не були наведені в публікації, але вони зазначили, що спеціальні служби сховали брата Тумсо Абдурахманова.

Радіо Свобода повідомляє, що, за словами партнерів Абдурахманова, блогер був убитий у ніч на 2 грудня. Інші деталі невідомі. Шведські правоохоронні органи ще не коментували цього.

Тумсо Абдурахманов перестав виходити на зв'язок на початку грудня. Про це повідомила чеченська правозахисна організація "Вайфонд", розташована у Швеції. Вже в той час були повідомлення про те, що блогера могли вбити, але тоді ця інформація не підтверджувалась.

Тумсо Абдурахманов покинув Чечню у 2015 році, після конфлікту з тодішнім керівником урядової адміністрації Чечні Ісламом Кадиіровим. Абдурахманов не пропустив його кортеж і його зупинили. Посадовець оглянув телефон Tumso і нібито знайшов у ньому екстремістські матеріали. Після цього, за словами Абдурахманова, його неодноразово насильно тримали в будинку Іслама Кадирова і погрожували. Абдурахманов намагався отримати притулок у Грузії та Польщі, але в обох випадках йому було відмовили. 

У березні 2019 року спікер парламенту Чечні Магомед Даудов на прізвисько "Лорд" оголосив блогеру криваву посмсту і пообіцяв його знайти. До цього Абдурахманов цікавився, чому Ахмат Кадиров свого часу закликав до війни з Росією.

"Коли він був муфтієм, він закликав до джихаду проти (Росії. – Ред.), а на початку другої війни він не був ніким – він був зрадником чеченського народу. Я зневажаю пам’ять про Ахмат Хаджи Кадирова. Це Моє право", – сказав блогер.

Liked the article?
Help us be even more cool!