ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Швеції двох росіян засудили до 10 та 8 років за спробу вбити чеченського блогера

12.01.2021, 13:45
Фото – ВВС
Фото – ВВС

Суд у Швеції засудив до десяти й восьми років позбавлення волі двох громадян Російської Федерації за спробу вбити минулого року чеченського блогера Тумсо Абдурахманова.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Aftonbladet.

Тумсо Абдурахманов, який утік з Росії кілька років тому, 26 лютого минулого року зазнав нападу серед ночі в себе вдома в місті Гавле. Чоловік, що проник до його оселі, напав на нього з молотком. Абдурахманов отримав поранення, але зміг відбитися і домогтися, щоб нападник здався та визнав, що він приїхав з Москви. 

Окружний суд Гавле засудив 30-річного нападника до 10 років позбавлення волі, а його спільницю – до восьми років. Остання, як з’ясували, ініціювала стосунки з Абдурахмановим для того, щоб допомогти з плануванням нападу і впустити нападника в помешкання.

Єдиним мотивом нападу прокурор Пер Ліндквіст називає критику Абдурахмановим чеченської влади, зокрема Ахмата Кадирова – колишнього президента Чечні й батька нинішнього лідера Рамзана Кадирова, та обіцяну спікером чеченського парламенту Махомедом Даудовим “кровну помсту”. Суд також зазначив, що до нападу, вочевидь, причетні впливові сили, але конкретних замовників не названо. 

Слідство встановило, що до нападу здійснювали ретельну підготовку з попередніми зустрічами в Грозному, Москві й Італії та “розвідувальною” поїздкою в Гавле. Нападник отримав значні кошти для покриття всіх поточних витрат під час перебування у Швеції та 60 тисяч євро винагороди. 

Нападник під час судового процесу наполягав, що нібито не мав на меті вбити Абдурахманова. 

Обох депортують зі Швеції з подальшою забороною в’їзду. Окрім того, засуджені повинні будуть сплатити Абдурахманову 140 тисяч шведських крон компенсації. 

Блогер Тумсо Абдурахманов – один з відомих критиків режиму в Чечні, він має понад мільйон підписників.

Liked the article?
Help us be even more cool!