ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У серпні ІМІ зафіксував в Україні 29 випадків порушень свободи слова

06.09.2019, 11:38

У серпні експерти ІМІ зафіксували загалом в Україні 29 випадків порушень свободи слова. З них 17 випадків стосувалися фізичної агресії щодо журналістів. Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”.

Цього місяця основними порушеннями прав журналістів стали випадки перешкоджання законній журналістській діяльності – дев'ять, погрози та кібератаки – по п'ять відповідно.

Кількість перешкоджань майже не змінилася: у липні було зафіксовано вісім таких випадків. Водночас зросла вдвічі кількість побиттів і кібератак у порівнянні з липнем, коли було зафіксовано два побиття та один випадок кібератаки.

Побиття зафіксовано на Донеччині, Харківщині, у Чернігові та Вінниці. У постраждалих журналістів лікарі діагностували гематоми, струс мозку, садна.

 

Серйозної кібератаки на ефірний сервер зазнала Чорноморська ТРК. Співробітники СБУ встановили, що кібератака була спрямована на блокування і виведення з ладу всіх ключових елементів управління ефіром, резервного копіювання та запасних інструментів. Зловмисники через шкідливе програмне забезпечення отримали контроль над серверним обладнанням телерадіокомпанії і вивели систему з ладу.

Також кібератаки зазнали два видання – “Новое время” і Depo.ua. Хакери зламали їхні сайти та розмістили недостовірну інформацію щодо Збройних сил України.

Порушення свободи слова та прав журналістів ІМІ зафіксував у 13 областях України. Найбільше порушень свободи слова зафіксовано в Києві – 14 випадків, далі йдуть Дніпропетровщина, Донеччина та Миколаївщина з двома випадками, в інших областях країни сталося по одному випадку.

Порушували загалом право журналістів на професію приватні особи, правоохоронці, місцева та центральна влада, представники судової влади та інші.

Також ІМІ зафіксував цього місяця по три випадки погроз та обмеження доступу до публічної інформації, два випадки непрямого тиску. Крім того, по одному випадку обшуку та цензури.

Обшук у приміщенні ПАТ “Національна суспільна телерадіокомпанія України” і в оселях голови правління компанії Зураба Аласанії та кількох директорів департаментів провели слідчі Державного бюро розслідувань у супроводі Служби безпеки України. Обшук проведено, як повідомили в ДБР, в межах досудового розслідування кримінального провадження щодо можливих протиправних дій службових осіб ПАТ “НСТУ”, а саме зловживання службовим становищем з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших фізичних або юридичних осіб.

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував один випадок убивства, 73 випадки перешкоджання, 25 випадків погроз, 16 випадків побиття, 12 випадків кібератак та шість випадків цензури.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ в рубриці “Барометр свободи слова”.

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за такими категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний і політичний тиск, юридичний тиск та кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту заносяться лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!