ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Сербії засудили чотирьох колишніх силовиків у справі про вбивство журналіста

03.12.2021, 14:00
Фото – Slavko Ćuruvija fondacija / slavkocuruvijafondacija.rs
Фото – Slavko Ćuruvija fondacija / slavkocuruvijafondacija.rs

Спеціальний суд у Белграді ухвалив вирок обвинуваченим у причетності до вбивства журналіста й видавця Славка Чурувії у квітні 1999 року, повідомляє Радіо Свобода.

Колишнього керівника Служби безпеки Радомира Марковича й керівника служби в столиці Сербії Мирослава Радонича засудили до 30, а їхніх двох співробітників до 20 років в'язниці. Маркович уже відбуває вирок у 40 років за участь в іншому злочині, двоє підсудних перебувають під домашнім арештом, четвертий – утік за кордон.

Чурувію, який був власником і видавцем газети "Денний телеграф" та тижневика "Європеєць", застрелили на Великдень 1999 року, під час повітряних ударів НАТО на Сербію. Він у публікаціях критикував політику тодішнього президента Сербії Слободана Мілошевича.

Процес затягувався більш ніж 20 років через зміни урядів, суддів та інші процедурні причини.

Засуджені мають право оскаржити вирок.

Сербські ЗМІ в розслідуваннях повідомляли, що вбивство було скоєне на замовлення Міри Маркович – дружини колишнього президента Мілошевича, який помер 2006 у вʼязниці Міжнародного трибуналу в Гаазі, де його судили за воєнні злочини. Його дружина після скинення недемократичного режиму в Сербії отримала притулок у Росії, померла в Москві 2019 року.

Офіційно про замовників не повідомляли, суд цим питанням не займався.

Liked the article?
Help us be even more cool!