ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Сербії мурал з Лесею Українкою розмалювали літерами Z

27.12.2022, 10:25
Фото – Krokodil Engaging Words
Фото – Krokodil Engaging Words

У Белграді невідомі в ніч на 26 грудня розмалювали літерами Z і гаслами про “нацизм” мурал, присвячений українській письменниці, поетесі та перекладачці Лесі Українці. Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на сербську культурну спілку “Крокодил”, що опікується муралом.

Так, мурал з Лесею Українкою частково замалювали трьома літерами Z, які Росія використовує як символ агресії проти України, а також написами сербською: “Це Сербія!”, “Тут такому не місце!” і “Тут нацизму немає”.

Фото – krokodil.rs

Спілка підкреслює “неправдоподібний” характер цих написів, оскільки Леся Українка – визнана в Європі поетеса й письменниця кінця ХІХ – початку ХХ століття, яка “була політичною активісткою та феміністкою, збирачкою народної творчості, високоосвіченою поліглоткою”, що не має стосунку до нацизму.

“Крокодил” закликав владу Сербії відреагувати на “акт вандалізму, який поширює ненависницькі й праворадикальні сигнали та непрямим чином загрожує безпеці громадян”.

Мурал Лесі Українці в Белграді з’явився не пізніше початку жовтня 2022 року. Його створення оплатила спілка “Крокодил” у межах проєкту зі створення муралів і графіті для протидії мові ненависті, автор побажав залишитися невідомим.

Культурна спілка “Крокодил” була створена 2009 року за підтримки Європейського Союзу для налагодження культурного обміну в межах Західних Балкан, а також регіону з рештою Європи. Спілка стала відомою своїми літературними фестивалями та дискусіями на теми майбутнього Європи, впливу міграції та мовного націоналізму.

Це не перший випадок, коли символ російської агресії з'являється на пов'язаних з Україною культурних пам'ятках у Сербії. На початку квітня латинська літера Z була помічена на пам'ятнику українському поетові Тарасу Шевченку в сербському місті Нові-Сад.

Liked the article?
Help us be even more cool!