ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Сербії колишнього міського голову ув'язнили за замовлення нападу на журналіста-розслідувача

21.03.2023, 12:34
Фото – rts.rs
Фото – rts.rs

Суд першої інстанції Белграда (Сербія) засудив 20 березня до п’яти років ув’язнення колишнього голову селища міського типу Гроцка Драгомира Симоновича, звинуваченого в замовленні нападу на журналіста-розслідувача Мілана Йовановича.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на сербське видання РТС.

Йованович розслідував корупцію Симоновича та його оточення, через що, за твердженням слідства, Гроцки, який також був членом нині керівної Сербської прогресивної партії, організував напад на нього.

У ніч проти 12 грудня 2018 року підпалили авто журналіста, але вогонь перекинувся на частину будинку. Йовановичу разом із дружиною вдалось урятуватись. Пізніше він подав позов, стверджуючи, що мотивом нападу стала його журналістська діяльність.

У справі, окрім Симоновича, фігурують ще троє людей: Александар Маринкович, якого обвинувачення називає безпосереднім виконавцем нападу (з 2020 року переховується від слідства), і два його спільники.

Під час першого судового процесу у 2021 році ексмера Гроцки засудили до чотирьох років і трьох місяців позбавлення волі. Але апеляційний суд призначив повторний розгляд справи з процесуальних причин.

Під час повторного розгляду справи суд Белграда знову визнав Симоновича винним. Маринковича заочно засудили до чотирьох з половиною років позбавлення волі, а його спільників – до чотирьох і трьох з половиною років ув'язнення.

Прокуратура, однак, планує оскаржувати рішення суду, оскільки наполягала на жорсткіших покараннях. Натомість захист клопотав про виправдання.

Нагадаємо, від Сербії вимагають покращити захист свободи преси та безпеку журналістів, щоб рухатися шляхом європейської інтеграції. В останньому звіті про прогрес перемовин із Сербією ЄС зазначив, що “випадки погроз і насильства щодо журналістів продовжують викликати занепокоєння”.

Liked the article?
Help us be even more cool!