ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії журналістів арештовують і штрафують за висвітлення протестів у Хабаровську

17.11.2020, 17:22
Фото – Tatiana Khlestunova / cpj.org
Фото – Tatiana Khlestunova / cpj.org

Міжнародна правозахисна організація “Комітет захисту журналістів” закликала Росію припинити переслідування журналістів за висвітлення акцій протесту в Хабаровську, закрити справи проти них та звільнити затриманих.

Про це повідомляється на сайті Комітету захисту журналістів 16 листопада. 

“Російська влада повинна негайно звільнити з-під варти всіх журналістів, яких затримано під час висвітлення нещодавніх протестів, та забезпечити умови, щоб преса могла вільно висвітлювати демонстрації”, – зазначає КЗЖ.

З 5 листопада поліція затримала щонайменше шість журналістів, які висвітлювали акції протесту в Хабаровську проти арешту в липні колишнього губернатора регіону.

Троє журналістів, Антон Курдюмов, Андрій Соломахін та Дмитро Хетагуров, залишаються досі в СІЗО, повідомив місцевий адвокат Андрій Бітютський, який представляє їхні інтереси.

Він розповів про метод “каруселі”, що застосовує поліція проти журналістів, звільняючи їх та арештовуючи одразу ж знову за участь у нібито іншій демонстрації.

“Російська влада повинна негайно звільнити з-під варти всіх журналістів, яких було затримано під час висвітлення нещодавніх акцій протесту в Хабаровську, зняти звинувачення проти них та припинити кампанію переслідування репортерів просто за те, що вони виконують свою роботу, – сказала програмна координаторка відділу Європи та Середньої Азії КЖЕ Гюльноза Саїд. – Журналісти в Росії мають вільно висвітлювати важливі політичні події без того, щоб держава їх залякувала, штрафувала, переслідувала та примушувала мовчати”.

5 листопада поліція затримала Антона Курдюмова, кореспондента “Арсеньевских вестей” та блогера “Нетипичного хабаровчанина”. Його протримали в СІЗО ніч, суд Промислового району Хабаровська визнав його винним в участі в акції протесту та наклав на нього штраф 10 тисяч рублів (близько 140 доларів), після чого журналіста звільнили з-під варти. Але 14 листопада його арештували знову разом з редактором Іриною Гребнєвою. Потім його звільнили та арештували знову.

6 листопада заарештували кореспондента незалежного онлайн-видання Sota.Vision Андрія Соломахіна, коли він висвітлював слухання справи проти місцевого активіста. Журналіста також визнали винним в участі в несанкціонованій акції протесту та наклали на нього штраф 10 тисяч рублів. Коли Соломахін виходив з будівлі суду, поліція знов арештувала його за нібито участь в акції протесту 2 листопада. Під час транспортування журналіста до СІЗО, поліцейські душили його та погрожували застосувати тайзер, розповів адвокат Бітютський. 9 листопада суд Центрального району засудив Соломахіна до семи діб арешту, та 12 листопада суд додав ще шість діб нібито за непокору поліції під час транспортування до ізолятора. 

11 листопада поліція Хабаровська арештувала фрілансера Дмитра Хетагурова за участь у несанкціонованому протесті 12 вересня. Хетагуров заявив, що був на місці подій, адже висвітлював акцію протесту для Sotа.Vision. Суддя засудив його до однієї доби, проте, коли журналіст виходив на волю, його арештували знову за участь в іншій акції, від 16 вересня, і засудили вже до п’яти діб арешту.

І це неповний список арештів серед працівників ЗМІ в Хабаровську, повідомляє Комітет захисту журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!