ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії журналіст у суді перепросив українців за війну, ставши навколішки

Журналіст видання RusNews Роман Іванов, 6 березня, 2024. Фото – SOTA
Журналіст видання RusNews Роман Іванов, 6 березня, 2024. Фото – SOTA

У Росії журналіст видання RusNews Роман Іванов став навколішки й перепросив українців під час останнього слова в суді, який призначив йому сім років колонії за поширення “фейків” про армію РФ.

Вирок йому ухвалив Корольовський міський суд у Московській області РФ 6 березня, повідомляють канал “Настоящее время” та телеграм-канал RusNews.

Приводом для справи стали три пости Іванова в його телеграм-каналі “Честное Королевское”. В одному йшлося про виявлені на Київщині після відступу російських військ тіла вбитих людей, в другому – про доповідь ООН щодо гуманітарної ситуації в Україні. В третьому – заява міністра оборони РФ Сергія Шойгу про нестачу в Росії ракет.

Роман Іванов виступив з останнім словом 1 березня. Він наголосив: “Все, що сталося, – це наша провина”. 

“Я визнаю, що те, що трапилося, – в цьому є також моя провина. Як громадянина Росії, який допустив це, який дозволив російській владі ухвалювати такі катастрофічні рішення. Як журналіста, який не зміг достукатися до суспільства. І пояснити, що “право сильного” – це середньовіччя. Що ми живемо у 21-му столітті, і насолоджуватися печерними почуттями – це просто жахливо та низько”, – наголосив він.

“Я хочу попросити вибачення у всіх громадян України, яким наша країна принесла горе. Яких наша країна позбавила їхніх рідних, близьких, їхніх друзів. Яких уже ніколи не повернути. І не за всю країну, а особисто за себе – як громадянина Російської Федерації Іванова Романа Вікторовича. Хочу стати на коліна перед рідними тих людей, яких було вбито в Бучі. Хоча я не знаю, хто їх убив. Але це наслідки того, до чого прийшла наша країна”, – сказав журналіст.

Роман Іванов не визнав провини. До суду він прийшов у футболці, де було написано: “Вже 2 роки. Ще 6 років”. Держобвинувачення просило йому вісім років.

Підтримати журналіста прийшло близько 50 осіб, пише “Медіазона”. Однак на оголошення вироку до зали потрапили лише його рідні та кілька журналістів, решта слухачів чекали вироку в коридорі. Коли Іванова виводили із зали суду, люди проводжали його оплесками та словами підтримки: “Ми з тобою! Ти не один!” 

Романа Іванова затримали у квітні 2023 року після проведеного в його будинку обшуку. Тоді ж суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання в СІЗО, в якому журналіст перебуває досі.

Liked the article?
Help us be even more cool!