ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії заочно заарештували чоловіка, який передав правозахисникам відео тортур у тюрмах

28.10.2021, 12:00
Фото - ВВС
Фото - ВВС

Суд у Саратовській області Росії заочно заарештував білоруського програміста Сергія Савельєва, який передав правозахисникам відеозаписи тортур ув’язнених із боку співробітників пенітенціарної служби РФ, повідомляє Радіо Свобода.

Його звинуватили у неправомірному доступі до інформації, що охороняється законом. Савельєва планують оголосити у міжнародний розшук. 

Цифрові дані, які він передав правозахисниками, зберігалися в базі відомства, яку він адміністрував.

Про порушення кримінальної справи та заочний арешт Савельєва повідомила пресслужба управління МВС у Саратовській області. Там розташована туберкульозна лікарня Федеральної служби виконання покарань, в якій, згідно з поширеними відеозаписами Савельєва, катували ув’язнених.

Савельєва оголошено в розшук у Росії. Сам він перебуває у Франції, де попросив політичного притулку. Максимальне покарання за інкримінованою йому статтею – до чотирьох років позбавлення волі.

Як пише ВВС, Сергій Савельєв провів вісім років у російській в'язниці і таємно збирав відео жахливих катувань в'язнів. У 2013 році його засудили за злочин, пов'язаний з наркотиками, до дев'яти років позбавлення волі. Його відправили до в'язниці в російському місті Саратов, відомому через звинувачення у жорстокому поводженні з в'язнями.

Пізніше він почав працювати у в'язничному офісі на адміністративній посаді. Одним із його завдань було переглядати відеозаписи з натільних камер охоронців. Незабаром він зрозумів, що хоча багато записів були стандартними і просто документували обходи охоронців, деякі показували жорстоке насильство над в'язнями.

Савельєв передав понад 1000 відеороликів російській правозахисній групі Gulagu.net.

Він почав ділитися відео з правозахисниками після свого звільнення у лютому цього року. Протягом кількох місяців він надав сотні файлів.

Відеоролики, які він здобув під час свого ув'язнення, з'явилися в мережі у жовтні й викликали резонанс у Росії.

Liked the article?
Help us be even more cool!