ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії суд заарештував блогера, який висвітлював похід якутського шамана

24.02.2020, 13:49
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Якутський міський суд (Росія) заарештував на 10 діб блогера Сергія Попова (Тихого), який висвітлював московський похід шамана Олександра Габишева. Про це повідомляє координатор проєкту “Правозащита Открытки” Олексій Прянишников, інформує Крим.Реалії з посиланням на Сибирь.Реалии.

Тихого визнано винним у непокорі співробітникам поліції. Його затримали 21 лютого в будинку в Якутську. Блогер провину заперечує, у суді відмовилися переглядати відеозапис із місця затримання. Поліція також не повідомила в протоколі причини його затримання.

Прянишников зазначив, що, коли напередодні суд повернув поліцейським справу, блогера не відпустили, а відвезли на ніч у відділення поліції.

Тихий викладав у мережу репортажі про похід шамана Олександра Габишева до Москви.

Нагадаємо, 13 січня 2020 року шаман Олександр Габишев з Якутська оголосив про новий похід до Москви, щоб вигнати президента Росії Володимира Путіна, якого він називає “демоном”.

Уперше Габишев вирушив до Москви для проведення “обряду вигнання Путіна” в березні 2019 року. Його затримали 19 вересня на кордоні Бурятії та Іркутської області й доставили до Якутська, а після – у психоневрологічний диспансер республіки. Щодо шамана порушили кримінальну справу про заклики до екстремізму. З нього взяли підписку про невиїзд. Психолого-психіатрична експертиза на замовлення слідства визнала Габишева неосудним.

Загін шамана оголосив про припинення походу після того, як, за словами прихильників Габишева, їм погрожували в поліції звинуваченнями в тероризмі. За офіційною версією, про розпуск загону телефоном попросив сам Габишев.

У правозахисній організації Amnesty International якутського шамана назвали в'язнем сумління і зажадали його звільнення.

У грудні, після спроби шамана відновити похід до Москви, слідство не висунуло Габишеву жодних звинувачень. З нього знято підписку про невиїзд.

Liked the article?
Help us be even more cool!