ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії суд оштрафував правозахисний центр за законом про "іноземних агентів"

26.12.2019, 12:43
Фото – Сергій Карпов / ТАСС / Радіо Свобода
Фото – Сергій Карпов / ТАСС / Радіо Свобода

Тверський районний суд Москви (Росія) 25 грудня оштрафував правозахисний центр “Меморіал” на 300 тисяч рублів і на 100 тисяч – його керівника Олександра Черкасова, повідомляє Радіо Свобода

І організація, і її голова дістали штрафи за відсутність маркування “іноземний агент” на одній зі сторінок сайту “Меморіалу”, де був розміщений матеріал про незаконний профілактичний облік громадян в установах поліції Північного Кавказу.

Щодо “Міжнародного Меморіалу”, правозахисного центру “Меморіал” і їхніх співробітників суди призначили штрафи за 19 протоколами, пов’язаними з порушенням закону про “іноагентів”. Загальна сума штрафів – 3,5 мільйона рублів. Ще щонайменше дев'ять протоколів суди мають розглянути.

“Меморіал” запустив кампанію в інтернеті зі збору коштів на виплату штрафів.

Нагадаємо, закон про “іноземних агентів” ухвалили в Росії у 2012 році. Згідно з документом, будь-яка некомерційна організація або громадський рух можуть бути занесені до списку агентів, якщо вони отримують фінансову підтримку з-за кордону і ведуть політичну діяльність. Критерії, за якими визначається така діяльність, у законі чітко не визначені.

У 2019 року в Росії були ухвалені закони, що дозволяють визнавати “іноземними агентами” ЗМІ та окремих громадян. Порушникам, які не вказують у своїх матеріалах, що вони є “іноземними агентами”, загрожують великі штрафи і арешти терміном до 15 діб.

Liked the article?
Help us be even more cool!