ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії редактори кількох ЗМІ звернулися до Путіна з вимогою анулювати список "іноагентів"

01.09.2021, 12:45
Фото – Сергій Карпов / ТАСС / Радіо Свобода
Фото – Сергій Карпов / ТАСС / Радіо Свобода

Головні редактори російських ЗМІ, зокрема “Дождь”, “Новая газета”, “Эхо Москви”, Znak.com і ТВ2, опублікували відкритий лист із вимогою анулювати список “іноземних агентів” і внести зміни до відповідного законодавства.

Лист адресовано президенту Росії Володимиру Путіну, його речнику Дмитру Пєскову та міністру юстиції Костянтину Чуйченку, повідомляє Радіо Свобода.

У зверненні керівники ЗМІ пропонують 12 правок до закону про “іноагентів”. Зокрема, присвоювати такий статус тільки за рішенням суду; чітко визначити поняття політичної діяльності та лобізму; зобов’язати Мін’юст надавати докази, чому певний ЗМІ визначено “іноагентом”; встановити мінімально припустиму частку іноземного фінансування в 30%; спростити звітність для ЗМІ, які вже мають цей статус; вилучити положення, пов’язані з довільним застосуванням права; заборонити визнавати журналістів, що працюють у ЗМІ-“іноагентах” “іноагентами”-фізособами.

Загалом свої підписи під зверненням поставили видавці й головні редактори 22 ЗМІ.

Нагадаємо, до списку ЗМІ – “іноземних агентів” у Росії внесено десятки фізичних осіб і редакцій, серед них 10 російськомовних проєктів медіакорпорації “Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода” і четверо журналістів, які співпрацюють з російською службою Радіо Свобода.

Радіо Свобода вважає законодавство про ЗМІ – “іноземних агентів” репресивним і оскаржує правомірність його застосування в російських судах та Європейському суді з прав людини.

Liked the article?
Help us be even more cool!