ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії 47% опитаних вважають припустимим катування затриманих

У Росії майже половина опитаних (47%) вважають, що до затриманих можна застосовувати тортури. Такими є результати опитування російського Левада-центру, повідомляє Сибір.Реалії.

З них 25% вважають, що тортури можливі лише тоді, коли можна врятувати людські життя, 22% – що тортури можуть бути застосовані до тих, хто скоїв тяжкий насильницький злочин.

За останні п'ять років цей показник зріс на 19 процентних пунктів – 2019 року до тортур були лояльні менш ніж третина опитаних.

Категорично проти застосування тортур виступили лише 35% опитаних. З 2019 року цей показник знизився майже вдвічі – з 59%. Водночас 18% респондентів не мають своєї думки.

Опитування Левада-центру проводилось у квітні цього року, після теракту в московському концертному залі “Крокус Сіті Холл” та повідомлень про тортури затриманих за звинуваченням у цьому злочині. На думку соціологів, зростання терпимості до тортур зумовлене масовим шоком від теракту.

Нагадаємо, 22 березня кілька озброєних автоматами людей увірвалися до концертної зали на околиці Москви й почали стріляти по глядачах. Пізніше вони підпалили зал, почалася пожежа, обвалився дах будівлі. Жертвами теракту, за офіційними даними, стали 144 людини, 551 особа постраждала.

На сьогодні заарештовано, як стверджують російські слідчі органи, всіх виконавців і низку співучасників, більшість із них – громадяни Таджикистану. Четверо обвинувачених зазнали насильства і, ймовірно, тортур під час затримання й відразу після нього. Одному з них відрізали частину вуха, іншого, ймовірно, катували електрострумом: відповідні фотографії опублікували провоєнні телеграм-канали, зазначає Радіо Свобода.

Liked the article?
Help us be even more cool!