ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії заблокували веб-архів за копію пам'ятки про відвідування Криму

01.02.2016, 15:48

Роскомнагляд вніс до реєстру заборонених сайтів сховище постійних копій веб-сторінок archive.is. У реєстрі вказано, що сайт внесений 28 січня за розпорядженням Федеральної служби з контролю за обігом наркотиків, повідомляє Slon.

Сам сайт працює і доступний за межами Росії. При цьому, за даними Роскомсвободи, напередодні до реєстру потрапила одна зі скопійованих через сервіс сторінок - пам'ятка Товариства захисту прав споживачів про відвідування Криму.

Копія пам'ятки була зроблена в червні 2015 року, коли саму сторінку також заблокував Роскомнагляд.

Після блокування адміністратори arhive.is додатково відкрили до сайту доступ через відкритий протокол HTTP (раніше всіх користувачів підключали тільки через захищений HTTPS). В результаті у російських провайдерів, які блокують тільки заборонену сторінку (в HTTPS заблокувати окрему сторінку не можна - тільки весь сайт), сайт знову став доступний.

Як пише видання, блокування archive.is - не перший випадок, коли російська влада заважає роботі сервісів з довгострокового зберігання копій веб-сайтів. У 2015 році було також заблоковано “Архів інтернету” - за екстремістський відеоролик про джихад. Зараз архів недоступний в Росії.

Liked the article?
Help us be even more cool!