ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії письменники назвали "прямою цензурою" закони про образу влади і фейкові новини

13.03.2019, 11:03

Російські письменники і журналісти назвали ухвалені 7 березня Держдумою РФ закони про штрафи за фейкові новини і неповагу до влади “відкритою декларацією про встановлення в країні режиму прямої цензури”.

Відкритого листа на сайті громадського порталу Colta.ru 12 березня написали представники асоціації “Вільне слово”, московського і петербурзького ПЕН-клубів, повідомляє Радіо Свобода.

Автори листа заявили, що нові закони дозволять чиновникам “під надуманими і довільними приводами забороняти поширення будь-якої інформації і безстроково блокувати будь-які медійні ресурси в Інтернеті”.

“Ухвалення таких законів продовжує тенденцію жорсткого придушення свободи слова в Росії. Йдеться про грубе чиновницьке свавілля, про цинічне нехтування конституційними правами громадян Російської Федерації”, – йдеться в листі.

Під зверненням поставили підпис 109 осіб, зокрема поети Лев Рубінштейн та Сергій Гандлевський, письменники Людмила Улицька, Майя Кучерська і Денис Драгунський, журналісти Зоя Свєтова, Сергій Пархоменко та Микола Кононов.

Автори листа закликали літераторів, журналістів, блогерів, редакторів і видавців протидіяти “антиконституційним” рішенням влади та використовувати всі законні можливості для захисту права росіян на свободу думки.

Як повідомляв ІМІ, 7 березня Держдума Росії ухвалила законопроекти про відповідальність за зневажливі висловлювання щодо органів влади, символів держави і суспільства, а також про покарання за поширення фейкових новин, передбачивши великі штрафи і в окремих випадках – адміністративний арешт.

Liked the article?
Help us be even more cool!