ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Рівному суд зобов’язав поліцію відкрити кримінальне провадження за скаргою журналіста

17.01.2017, 09:50

Рівненський міський суд за скаргою журналіста інтернет-порталу “Четверта влада” Юрія Горбача зобов’язав рівненську поліцію відкрити кримінальне провадження щодо невиконання рішення суду службових осіб ПАТ “Рівнегаз” щодо доступу до публічної інформації. Про це суддя суду Кристина Ореховська повідомила 12 січня під час розгляду скарги журналіста на бездіяльність слідчого чи прокурора, інформує представниця ІМІ у Рівненській області.

Як розповів Юрій Горбач, він звернувся в Головне управління Національної поліції у Рівненській області з проханням відкрити кримінальне провадження проти службовців ПАТ “Рівнегаз”. Причина – ухиляння від виконання судового рішення щодо надання журналісту копії декларації свого керівника за 2014 рік Петра Дубаса, тобто за той час, коли той був депутатом Рівненської обласної ради.

У “Рівнегазі” зазначають, що документ повернули своєму керівнику, коли той склав депутатські повноваження у листопаді 2015 року.

“Також ми просили поліцію перевірити, чи дійсно підприємство повертало своєму голові правління Петру Дубасу його декларацію за 2014 рік, оскільки таке повернення не передбачене ніякими нормативно-правовими актами”, – розповів Юрій Горбач.

Як пише “Четверта влада”, колишній депутат Рівненської облради та голова правління ПАТ “Рівнегаз” Петро Дубас уникає виконання судового рішення стосовно надання журналістам його декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 рік. Отримати цю інформацію журналісти намагаються ще з травня 2015 року.

Два суди - Житомирський апеляційний адміністративний суд та Рівненський окружний адміністративний суд зобов’язали ПАТ “Рівнегаз” надати копію декларації про майно і доходи Петра Дубаса журналісту видання. Однак, добровільно голова правління ПАТ “Рівнегаз” надавати документ не захотів, а виконавча служба не зуміла зобов’язати його це зробити.

Скласти заяву про злочин посадових осіб “Рівнегазу” журналісту допомогла медіа-юристка Людмила Опришко. У заяві журналіст просив відкрити провадження за чотирма статтями Кримінального кодексу України: 382 (умисне невиконання рішення суду), 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналіста), 366-1 (декларування недостовірної інформації, яка встановлює кримінальну відповідальність, зокрема, за умисне неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України “Про запобігання корупції” та 367 (службова недбалість).

Однак, повідомляє представниця ІМІ, у слідчому відділі ГУ Нацполіції в Рівненській області не побачили достатніх відомостей та обставин, що вказують на вчинення кримінального правопорушення та внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Тому для перевірки направили заяву до Управління захисту економіки в Рівненській області.

Представники поліції зазначили, що якщо посадовці “Рівнегазу” порушили закон “Про доступ до публічної інформації”, то протоколи про адміністративне правопорушення мають складати представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і направили відповідні матеріали справи їм.

Водночас поліцейські не обґрунтували свою відмову відкрити кримінальне провадження і проігнорували доводи і аргументи скаржника.

У висновку судової ухвали від 12 січня йдеться про порушення лише за однією статтею – умисне невиконання рішення суду. Суд зобов’язує головне управління Національної поліції в Рівненській області внести відомості із заяви Юрія Горбача про злочин,  передбачений ст. 382 КПК України, до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

“Той факт, що суд зобов’язав внести заяву про злочин до реєстру, це перемога, – зазначила Людмила Опришко. – Це означає, що на цій підставі слідчий повинен розпочати досудове розслідування. Під час досудового розслідування він повинен встановити факт злочину чи, навпаки, його відсутність. В остаточному результаті слідчий зможе пред’явити підозру не тільки по 382-ій статті Кримінального кодексу, але й по інших статтях”.

Liked the article?
Help us be even more cool!