ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Рівному посадовці УЖКГ відмовилися надати журналістці доступ до інформації

05.04.2019, 16:47

5 квітня журналістка інтернет-порталу “Четверта влада” написала заяву в поліцію щодо перешкоджання журналістській діяльності посадовцями Рівненського міського Управління ЖКГ, які відмовилися надати їй доступ до запитуваної публічної інформації.

Ще в січні редакція надіслала запит до УЖКГ, в якому просила надати копії виданих дозволів на розміщення реклами в Рівному.

Оскільки цих дозволів - близько тисячі, то редакція домовилася з УЖКГ, що прийде і скопіює їх. Копіювати прийшла журналістка “Четвертої влади” Вікторія Максимчук. Попередньо час та місце узгодили з керівництвом управління ЖКГ.

“Коли прийшли, працівниця управління сказала, що дасть сканувати лише дозволи, додатків не дасть, тому що їх не вказали в запиті, - розповіла Вікторія Максимчук. - Я їй пояснювала, що додаток - це частина дозволу, але вона сказала, щоб ми звернулися до заступника начальника управління Володимира Лапюка. Бо так він їй сказав”.

Коли журналістка прийшла до заступника, він також відмовився надавати доступ до  додатків і сказав надсилати окремий запит.

Аргумент, що журналістка подає усний запит, який можна відразу виконати, на посадовця не подіяв. Знайшлася інша відмовка, розповіла Максимчук, спеціалістка, яка мала давати документи для ознайомлення, дуже зайнята.

“Його не можна виконати зараз, тому що є завдання для спеціаліста і вона має зараз пробігтися по місту і зовнішню рекламу, вивіски перевірити, тому вибачайте, вам постійно кожен день приділяти увагу, коли вам хочеться неможливо”, - сказав Володимир Лапюк журналістці.

Головний редактор “Четвертої влади” Володимир Торбіч зазначає, що “виходить, що сканувати дозволи можна - спеціалістка не зайнята, а сканувати додатки вона зайнята?” “Це при тому, що за однакову кількість часу можна відсканувати однакову кількість документів. Попередня вказівка для працівниці від керівника, щоб вона не давала сканувати додатки - це прямий умисел з намаганням щось приховати. Поки що ми не знаємо що саме”, - сказав він в коментарі ІМІ.

Також Володимир Торбіч звернув увагу, що в УЖКГ не налаштована передбачена законом процедура доступу до публічної інформації. Стаття 14 Закону “Про доступ до публічної інформації” передбачає, що розпорядник інформації, зокрема, зобов’язаний:

“Визначати спеціальні місця для роботи запитувачів з документами чи їх копіями, а також надавати право запитувачам робити виписки з них, фотографувати, копіювати, сканувати їх, записувати на будь-які носії інформації тощо”.

“Щоб отримати доступ до цих документів, журналістам редакції довелося неодноразово телефонувати в УЖКГ”, - розповів Торбіч. То працівниця, яка відповідає за ці документи - відсутня. То вона має лише кілька вільніших годин, щоб давати копіювати ці документи. Процес мав би бути організованим так, щоб запитувач інформації, подавши запит, міг у спеціально відведеному для цього місці безперешкодно ознайомлюватися з документами у будь-який час робочого дня управління. Документів, які потрібно сканувати, близько трьох тисяч аркушів. Для їхнього копіювання потрібно кілька днів”.

Після розмови із заступником начальника УЖКГ, який не дозволив сканувати додатки, Вікторія Максимчук продовжила сканувати протягом двох годин лише самі дозволи. А потім пішла в міський відділ поліції і написала заяву стосовно перешкоджання журналістській діяльності - неправомірну відмову у доступі до документів.

“Я взагалі не розумію, для чого ця спеціалістка має сидіти разом із журналістом?, - зазначив Володимир Торбіч. - Всі документи в папках. Достатньо поставити стіл і стілець, ще розетку (якої в тому кабінеті немає) і дати папку з документами. Якщо є побоювання, що ми ці документи вкрадемо чи зіпсуємо, тоді хай поруч працює, наглядаючи за нами, будь-який працівник УЖКГ - чи на все управління протягом робочого дня немає жодного працівника?”.

Володимир Лапюк в коментарі представниці ІМІ повторив аргументи, які він казав і журналістці, що його працівниця отримала важливе завдання і тому мусила терміново відлучитися (хоч про копіювання документів, за її участі, було домовлено напередодні, і після спілкування з посадовцем працівниця продовжила давати частину документів для журналістки - авт.).

Також посадовець запевнив, що коли журналістка прийде наступного разу - додатки їй нададуть для ознайомлення. А з приводу того, що в управлінні відсутнє місце, де запитувач інформації у будь-який робочий час може ознайомитися з документами, сказав таке: “В нас немає вільних кабінетів, немає можливості розширити приміщення”.

Liked the article?
Help us be even more cool!