ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Рівному журналістка потрапила на комунальне підприємство лише після виклику поліції

24.01.2017, 15:31

23 січня журналістку інтернет-порталу “Четверта влада” Анну Калаур не пускали на територію комунального підприємства “Рівнеелектроавтотранс” для збору інформації щодо закупівлі транспорту за бюджетні кошти. Потрапити на територію підприємства та отримати відповіді на питання, що стосуються закупівлі, журналістці вдалося лише після годинного чекання та дзвінка у патрульну поліцію. Про це Анна Калаур повідомила представниці ІМІ у Рівненській області.

Готуючи матеріал про доцільність витрачання бюджетних коштів на білоруський дуобус, журналістка кілька разів спілкувалася по телефону з директором “Рівнеелектроавтотранс” Валентином Ткачуком.

“Очевидно, почувши тему, яка нас цікавить, директор сказав, що ми не потрапимо на територію підприємства, адже тут підвищена небезпека. Але ж до цього я вільно потрапляла на територію підприємства через прохідну, коли просила в директора ознайомитися з документами. Не було ніякого пропуску чи вимоги його отримати. Коли ж попередила, що прийду поспілкуватися стосовно доцільності такого придбання і заодно познімати транспортний засіб,  то отримала відмову в тому, щоб потрапити на підприємство”, розповіла Калаур кореспондентці ІМІ.

Однак журналістка з оператором таки прийшли, щоб отримати відповіді на питання.

“Нас не пускали більше ніж годину, – зазначила Анна Калаур. –  До нас вийшла охоронниця підприємства, яка почала допитуватися, нащо нам йти сюди. Я попросила її зателефонувати керівнику. Неодноразово повторювала, що нас цікавить адміністративне приміщення. Зрештою охоронниця і головний інженер нам сказали, що не пускають через вказівку свого керівника, а саме підприємство з підвищеною небезпекою. На мою думку, підлеглі виконували неправомірний наказ свого керівника, який не хотів відповідати на наші питання”.

Жодних документів, які б детально пояснювали причини відмови потрапити на комунальнe підприємство, і в яких би йшлося про правила перебування тут, журналістці не показали. Тож Анна Калаур викликала поліцію. За деякий час після цього, ще до приїзду слідчо-оперативної групи, журналістку таки пустили на територію підприємства. Одразу їй провели так званий інструктаж, який, зі слів журналістки, полягає в тому, що на підприємстві треба дотримуватись правил дорожнього руху. Пізніше провели екскурсію, а головний інженер і начальник технічного відділу відповіли на питання, які її цікавили.

Директор підприємства Валентин Ткачук не вважає, що якимось чином перешкоджав журналістській діяльності. “Це підприємство з підвищеною небезпекою, яке має над своєю головою 600 вольт, – зазначив Валентин Ткачук. – І є своя процедура, як запускати людей. У нас є інструкції, згідно яких ми діємо. Довго не було інженера з охорони праці, який би інструктаж провів. От ми запустили, розказали їй по техніці безпеки, показали, що хотіли, і подякували їм. І вони нам подякували”.

Валентин Ткачук не зміг ознайомити з інструкцією кореспондентку ІМІ, бо перебуває наразі у відрядженні.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний зазначив, що підприємство може мати специфіку щодо режиму допуску осіб на його територію. “Проте у випадку наявності реальних фактів вибірковості застосування таких вимог можна говорити про умисне перешкоджання журналістам потрапити на територію та здійснювати свою законну професійну діяльність”, прокоментував юрист.

Фото з Фейсбук Анни Калаур

Liked the article?
Help us be even more cool!