ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У РФ відкрили справу про "фейки" щодо пропагандистки з України (доповнено)

Яніна Соколовська з Ольгою Скабєєвою. Фото – Детектор медіа
Яніна Соколовська з Ольгою Скабєєвою. Фото – Детектор медіа

У Росії порушили кримінальну справу про поширення “фейків” щодо російської армії стосовно громадянки України, учасниці пропагандистських російських ток-шоу Яніни Соколовської. Про це повідомляє Медіазона з посиланням на слідчий комітет РФ.

“Вона звинувачується в скоєнні злочину, передбаченого пунктом “д” частини 2 статті 207.3 Кримінального кодексу (“Публічне поширення явно неправдивої інформації про використання Збройних сил Російської Федерації”)”, – зазначили в слідкомі РФ.

За даними російського слідства, з березня до травня 2022 року Соколовська публікувала в Telegram-каналі нібито неправдиву інформацію про дії російських військових проти цивільних українців.

Як пише видання, в її будинку провели обшук. Водночас, де перебуває сама Соколовська, невідомо. Відомо, що не пізніше ніж у лютому цього року вона виїхала з Росії до Європи. У базі розшуку МВС РФ Соколовської наразі немає.

Яніна Соколовська – колишня головна редакторка газети “Известия в Украине”, колишня власна кореспондентка російської газети “Коммерсант” в Україні. Також співпрацювала з РІА Новини України. Вона стала постійною учасницею пропагандистських передач на телеканалі “Росія” та Першому каналі.

Як писав “Детектор медіа”, у 2019 році Яніна Соколовська стала гостем влогу російської пропагандистки Ольги Скабєєвої. 

У матеріалі “Бандерстан. Якою Україна виглядає у російських ток-шоу” за березень 2019 року автор “Детектор медіа” Ярослав Зубченко зарахував Соколовську до тих людей, які презентують себе як інсайдери певних процесів в Україні й, використовуючи цей статус, правдоподібно брешуть про ситуацію в державі. Водночас вони налаштовані відверто антиросійськи, а їхня брехня має вигляд відстоювання інтересів України. 

“Яніна Соколовська однозначна чемпіонка з подібних заяв: за її словами, Київ уже (!) розробляє ядерну зброю, а на території України вже (!) є бази НАТО. Крім цього, вона пропонувала обміняти Крим на мир на Донбасі й стверджувала, що Захід радив нашій країні “кинути” Крим та Донбас ще з часів Януковича”, – написав Зубченко.

За даними Texty.org, Яніна Соколовська в ЗМІ фігурує часто як “політична експертка” або “політологиня”. Постійна учасниця російських пропагандистських ток-шоу, де виконує роль штатної “українки”. Була помічена в піарі Віктора Медведчука та його однопартійця Юрія Бойка.

В коментарі "Детектору медіа" Яніна Соколовська повідомила, що перебуває зараз в одній з європейських країн разом зі своїми трьома дітьми.

“Оскільки будь-яка україноорієнтована людина в Росії відчуває себе як сапер на тонкій кризі, я розуміла, що рано чи пізно це мало відбутися. У той момент, коли я в ефірі програми “Время покажет”, яка виходить на Першому каналі Росії, чітко виклала українську позицію щодо підриву Каховської ГЕС, я розуміла, що в мене не залишається іншого варіанту, як покинути Росію. Тому ми з дітьми встигли виїхати. І, як з’ясувалось, я була права”, – розповіла Соколовська.

Втім, вона й зараз упевнена, що виконувала в Москві важливу місію – доносити українську позицію до росіян, “щоб вони розуміли, якою є реальна ситуація і що відбувається насправді”. І те, що їй була надана російськими каналами така можливість, Соколовська вважає “позитивною історією”.

“Потрібно було розповідати, що в Україні живуть нормальні люди, які хочуть жити в мирі й хочуть, щоб їх залишили в спокої. Власне, цим я і займалась, і, судячи з фідбеку, що отримувала, це мало значення. Я завжди вважала, що інформування росіян про реальну ситуацію в Україні має відбуватися на державному рівні та зусиллями держави. Але оскільки держава в нас не встигає цим займатися в силу великої кількості інших викликів, я вирішила робити це сама. Вважаю, що ті меседжі, які я доносила, були важливі. Але, на жаль, це не можна робити безкінечно – рано чи пізно російська державна машина спрацює і слідчий комітет прокинеться. Що, власне, й відбулось”, – сказала Соколовська.

Liked the article?
Help us be even more cool!