ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Раді Європи закликали посилити боротьбу зі зловживанням судовими позовами проти журналістів

28.10.2020, 10:47
Фото – твіттер Council of Europe
Фото – твіттер Council of Europe

У Раді Європи закликають посилити боротьбу з поданням надмірної кількості судових позовів проти журналістів для перешкоджання діяльності та залякування представників ЗМІ.

На цю проблему звернула увагу у своєму коментарі комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович, повідомляє Укрінформ.

“У деяких країнах окремі заможні й впливові особи застосовують показові судові позови для цензурування, залякування та надзвичайного тиску на критику. Ця проблема існує давно, але набула особливого посилення і поширення останніми місяцями”, – констатувала Міятович.

Вона нагадала, що це негативне явище отримало назву “стратегічні позови проти участі в публічному житті” (Strategic Lawsuits against Public Participation, SLAPPs). Воно найбільше стосується журналістів, активістів, захисників.

Комісар РЄ навела приклади, що в країнах-членах Ради Європи щодо журналістів-розслідувачів можуть бути десятки і навіть понад сотню позовів, пов’язаних з професійною діяльністю.

Вона зазначила, що подання такої кількості судових позовів проти представників ЗМІ є зловживанням з боку заявників, спрямованим на блокування критики.

“SLAPPs є великою загрозою, що зростає, для права на свободу висловлювань у багатьох країнах-членах Ради Європи. У загальному вимірі це також спотворює судову систему і верховенство права”, – заявила Міятович.

Комісар РЄ з прав людини наголосила, що уряди, журналісти, правозахисники й громадянське суспільство повинні рішуче протистояти цій проблемі.

Liked the article?
Help us be even more cool!