ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Раді обмежать використання Telegram на робочих пристроях

У Верховній Раді обмежать використання месенджера Telegram на робочих пристроях. Це стосується саме працівників апарату Ради та не обмежує використання месенджера в особистих цілях.

Про це повідомив 7 жовтня голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин на своїй фейсбук-сторінці та уточнив деталі в коментарі ІМІ.

За його словами, це буде зроблено за рекомендацією Ради національної безпеки і оборони України.

“Отримав розпорядження від апарату ВР з новими положеннями про роботу Telegram у локальній мережі Ради. Отже, які заходи безпеки впроваджує апарт за рекомендацією Національного координаційного центру кібербезпеки”, – написав нардеп.

Заходи безпеки передбачають:

  • обов’язкову двофакторну авторизацію та скасування синхронізації контактів;
  • блокування доступу до комп’ютера, залишеного без нагляду, щоб сторонні особи не змогли отримати доступ до акаунту;
  • заборону передання даних, які використовуються в роботі, та службової комунікації в Telegram;
  • заборону встановлювати й користуватися Telegram на службових комп’ютерах або особистих комп’ютерах, які використовуються в службовій діяльності;
  • блокування роботи месенджера відбувається за допомогою технічних та програмних засобів, проводиться фіксування запитів на несанкціоновані спроби під'єднання до сервісу.

Політика використання Telegram у парламенті. Фото – фейсбук Ярослава Юрчишина

“Думаю, що такі заходи безпеки цілком логічні. На жаль, уже були приклади, коли сторонні особи отримували дані держпрацівників через Telegram, яким користувалися на робочих пристроях. Чи створювали фейки, як у випадку з нібито каналом спікера Руслана Стефанчука. Цим розпорядженням ми мінімізуємо ризики”, – написав Юрчишин.

У коментарі ІМІ Ярослав Юрчишин уточнив, що заборона Telegram поширюється на працівників апарату ВР, нардепів та їхні робочі пристрої.

“Так. Нюанс у тому, що депутати теж працюють юридично в апараті. Тому на їхні робочі пристрої теж поширюються. Як і на пересилання. Але тут питання статусу народного депутата. Тому це для депутатів буде радше персональний вибір”, – уточнив голова Комітету свободи слова.

Передісторія

Як повідомляв ІМІ, 19 вересня 2024 року Національний координаційний центр кібербезпеки обмежив використання Telegram в органах державної влади, військових формуваннях, на об’єктах критичної інфраструктури. 

Керівник Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Коваленко уточнив, що заборона використання Telegram з боку посадовців, військових та співробітників критичної інфраструктури стосується лише службових пристроїв.

У Раді національної безпеки і оборони України додали, що рішення про обмеження використання Telegram в органах державної влади, військових формуваннях, на об’єктах критичної інфраструктури має рекомендаційний характер.

3 жовтня голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк повідомила, що співробітникам Нацради заборонено користуватися месенджером Telegram на робочих комп'ютерах та телефонах. 

Liked the article?
Help us be even more cool!