ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Раді не підтримали подання ГПУ про кримінальну відповідальність нардепа, який напав на журналіста

08.06.2018, 11:27
Фото – gordonua.com

Комітет Верховної Ради з питань регламенту та організації роботи парламенту визнав невмотивованим подання Генеральної прокуратури на притягнення до відповідальності народного депутата групи “Воля народу” Олександра Пономарьова за перешкоджання журналістам. Відповідні висновки підтримала більшість членів комітету під час засідання 7 червня, повідомляє “Українська правда” та Інтерфакс-Україна.

Докази, наведені Генпрокуратурою, члени комітету вважають сумнівними.

“Комітет дійшов висновку, що подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Пономарьова Олександра Сергійовича... є необґрунтованим, невмотивованим і не містить конкретних фактів, а законність отримання доказів сумнівна і не може підтверджувати факт здійснення народним депутатом Пономарьовим кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України”, – зачитав висновок перший заступник голови комітету Павло Пинзеник.

Генеральний прокурор Юрій Луценко, обґрунтовуючи  на засіданні подання на зняття недоторканності з Пономарьова, наголошував, що в діях нардепа є ознаки “усвідомленого кримінального правопорушення”. Оскільки нардеп відібрав у журналістів телефони, тобто заважав їм виконувати свої обов'язки.

Сам Пономарьов, надаючи пояснення, тримався позиції, що вказані журналісти “незаконно здійснювали аудіозапис його приватної розмови”, про що він зробив їм кілька зауважень. Також Пономарьов стверджував, що не знав, що перед ним – журналісти, бо вони, мовляв, не мали на собі відповідних бейджиків.

Луценко, у свою чергу, наголосив, що “розмова двох народних депутатів у публічному просторі не може розглядатися як приватна”. Генпрокурор також зазначив, що журналісти не зобов'язані представлятися нардепам, вони мають відповідну акредитацію, за якою працюють у парламенті. Але в цьому конкретному випадку журналісти мали при собі відповідні бейджі преси.

Після засідання комітету Юрій Луценко зазначив журналістам, що члени комітету трактують події на користь свого колеги і перебрали на себе функції суду.

“Рішення доволі дивно прописане... Комітет трактує закон про журналістів, закон про народних депутатів на свій розсуд. І на цій підставі вважає, що подання генпрокурора потрібно відхилити”, – сказав він.

Як повідомляв ІМІ, 7 лютого 2018 року в кулуарах Верховної Ради народний депутат з депутатської групи “Воля народу”, колишній член Партії регіонів Олександр Пономарьов вихопив з рук і забрав мобільний телефон у парламентського кореспондента інтернет-видання “Цензор.НЕТ” Івана Марусенка, в той час як журналіст знімав на камеру телефону коментар нардепа.

7 лютого 2018 року прокуратура міста Києва відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) КК України.

18 травня Генеральна прокуратура України направила до Верховної Ради подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата з групи “Воля народу” Олександра Пономарьова.

Liked the article?
Help us be even more cool!