ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Раді Європи закликали звільнити затриманих у Білорусі журналістів

08.08.2018, 12:11
Фото - islam.in.ua

У Раді Європи закликали білоруську владу звільнити затриманих за підозрою у несанкціонованому доступі до комп'ютерної інформації журналістів. Про це йдеться у заяві речника генерального секретаря Ради Європи, оприлюдненій 7 серпня, повідомляє “Європейська правда”.

“Нам повідомили про обшуки та арешти в низці найбільш видатних білоруських ЗМІ. Ця інформація викликає серйозне занепокоєння Ради Європи”, - мовиться у заяві.

У Раді Європи наголошують, що проведення будь-яких арештів повинне мати належне обґрунтування, та закликають звільнити журналістів.

“Більш того, дехто із причетних - наші давні партнери, відомі як професіонали високого рівня. Законодавства необхідно дотримуватися, проте розслідування не завжди потребують арештів, які повинні використовуватися як остаточний інструмент.

Тому ми закликаємо білоруські слідчі органи забезпечити швидке і прозоре розслідування. Ми також закликаємо звільнити всіх заарештованих журналістів. Свобода засобів масової інформації є одним із найважливіших прав людини в демократичному суспільстві. Його слід поважати скрізь у Європі”, - йдеться в заяві.

Нагадаємо, зранку 7 серпня у Білорусі в незалежних виданнях БелаПАН і Tut.by працівники слідчого комітету провели обшуки та затримали співробітницю інформаційного агентства БелаПАН Тетяну Коровенкову, редакторок порталу Tut.by Марину Золотову і Ганну Колтигіну у справі про несанкціонований доступ до сайту держінформагентства “БелТА”.

Приводом для порушення кримінальної справи стало повідомлення “БелТА” про збої під час здійснення доступів до платної підписки послуг. Відзначається, що під час перевірки співробітники МВС виявили численні факти неправомірного доступу до комп'ютерної інформації, власником якої є “БелТА”.

7 серпня журналісток інтернет-порталу TUT.BY – Галину Власик, Марину Золотову та Ганну Колтигіну затримали на три доби.

7 серпня білоруська поліція також затримала журналістів TUT.BY Дмитра Бобрика, Уляну Бабаєд і Ганну Єрмачонок, а також журналіста видання “БелаПАН” Андрія Середу.

7 серпня Слідчий комітет Республіки Білорусь поширив інформацію про порушення кримінального провадження за ч.2 ст.349 Кримінального кодексу Білорусі (несанкціонований доступ до комп’ютерної інформації, здійснений з особистої зацікавленості, що спричинила заподіяння істотної шкоди). У межах цієї справи у редакціях TUT.BY і “БелаПАН”, а також газети “Наука” пройшли обшуки. Журналісти не змогли потрапити на свої робочі місця.

7 серпня Білоруська асоціація журналістів заявила, що вважає затримання співробітників видань TUT.BY і БелаПАН грубим порушенням свободи ЗМІ, а дії правоохоронців надмірними.

Liked the article?
Help us be even more cool!