ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Полтаві депутати міськради не пустили журналіста на засідання

17.05.2012, 03:50
16 травня депутати Полтавської міської ради не пустили на своє засідання журналіста інтернет-видання “Коло”, повідомляється на сайті видання.
Керівник прес-служби міської ради Ігор Дудка повідомив, що “це була постійна комісія з питань містобудування, розвитку міського господарства”. Журналісту “Кола” не дозволили бути присутнім на комісії, аргументуючи тим, що законно перебувати журналіст права не має.
Як пише видання, на комісії розглядалося звернення полтавки Валентини Співак, яка прописана в будинку на вулиці Леніна, 104, який вже кілька років є предметом спору міської влади, забудовника району та родин, які в будинку до цих пір прописані. Будівлю повинні були знести ще 40 років тому, і видати прописаним у ньому родинам нові квартири. Проте це питання й досі залишається невирішеним.
Після того, як Валентина Співак почала проголошувати свою промову, в якій висловила незадоволення діями міської влади, одна із депутатів, присутніх в залі, почала говорити, мовляв, чи законно перебувають представники ЗМІ на засіданні комісії й чи мають на це дозвіл. “Адже йдеться розгляд та обговорення резонансного питання, а інформацію у пресі часто “перекручують”, – сказала депутат, яка не назвала свого імені.
Голова комісії оголосив присутнім депутатам: попередньо зареєстрована журналіст не була, але до початку заходу він прийняв рішення дати дозвіл їй бути присутньою. Після чого запропонував депутатам проголосувати, чи може журналіст й надалі бути на заході. Більшість депутатів проголосували "проти". Тому журналісту довелося покинути депутатську кімнату.
Юрист Леся Котенко, до якого звернулося “Коло” прокоментувати дії депутатів, вважає, що депутати перевищили свої повноваження. “Депутатська комісія не є заходом внутрішнього характеру, як, приміром, апаратна нарада. Тому депутати перевищили свої повноваження. Взагалі не мають права перешкоджати журналісту й забороняти бути у приміщенні, за пред’явленням журналістського посвідчення. Також депутати не мали права виносити на голосування те,чи має право журналіст перебувати на засіданні комісії. Рішенням міської ради від 19.11.2010 було затверджено “Положення про постійні комісії”. У статті 12 говориться, що засідання постійної комісії проводяться відкрито та гласно”, - сказала вона.
“Заборонити журналісту бути присутнім на депутатській комісії можуть лише у тому випадку, коли комісія тимчасова, на якій обговорюють конкретне проблемне питання, такі комісії як правило, закриті, згідно із статтею 48 пунктом 3 закону України “Про місцеве самоврядування”. Якщо комісія постійна, то журналіст має безперешкодне право бути на заході присутнім. В інакшому разі порушується Закон України “Про інформацію”. У статті 25 говориться: “журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб’єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться...”.
Liked the article?
Help us be even more cool!