ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Польщі судять журналістку за відмову розкрити джерело інформації

22.11.2021, 10:31
Фото: фейсбук Katarzyna Włodkowska
Фото: фейсбук Katarzyna Włodkowska

У Польщі судять журналістку Gazeta Wyborcza Катажину Влодковську, кримінальне провадження щодо неї відкрито за “безпідставне ухилення від свідчень”: репортерка відмовилася назвати джерело, яке цитувала в сюжеті про вбивство мера Гданська Павла Адамовича 2020 року. Про це повідомляють “Репортери без кордонів” (RSF), передає “Зміна”.

Журналістці загрожує 30 діб арешту.

Якщо так станеться, Польща буде єдиною країною Євросоюзу, де журналістку ув’язнили за те, що вона просто виконувала свою роботу, зауважили правозахисники. RSF закликала прокуратуру Гданська припинити провадження проти неї.

Поки що Влодковській присудили штраф у розмірі 500 злотих (приблизно 3,2 тисячі гривень) за відмову назвати джерело, яке вона цитувала у своїй статті про вбивство Адамовича, проте вона відмовляється сплачувати його. Якщо її вдруге зобов’яжуть сплатити штраф і вона знову відмовиться, суд може засудити її до 30 діб ув’язнення.

“Конфіденційність джерел є елементом свободи преси та журналістської етики, який не підлягає обговоренню, і ми висловлюємо нашу непохитну підтримку Катажині Влодковській, яка до кінця поважає цей принцип”, – заявив регіональний координатор RSF Павол Шалай.

Він наголосив на тому, що судовий тиск, який чиниться на цю журналістку через її роботу, несумісний з демократичною правовою базою, і застеріг Польщу від ув’язнення репортера, оскільки це стало б “приголомшливою аномалією в ЄС”.

У тексті повідомлення йдеться, що висновки статті Влодковської про те, що вбивство мера Гданська могло бути навмисним, завдають шкоди іміджу керівної партії “Право і справедливість”, яка вела наклепницьку кампанію проти Адамовича, що був її політичним супротивником. 

“Офіційне розслідування вбивства мера наразі, схоже, унеможливлює умисне вбивство і розглядає його як діяння психічно хворої людини”, – йдеться на сайті RSF.

Відповідно до постанов Європейського суду з прав людини, лише “переважний суспільний інтерес” може виправдати вимогу до журналіста розкрити джерело своєї інформації і тільки тоді, коли ця вимога “розумно пропорційна законній меті”. Проте, на думку правозахисників, такі умови польська влада наразі не продемонструвала. 

Влодковська та Gazeta Wyborcza заявили про намір подати скаргу до суду, щоб заперечити штраф.

Це вже не перший випадок, коли журналістка зазнає судового переслідування у зв’язку з висвітленням убивства мера. Як повідомляли “Репортери без кордонів”, прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо неї в лютому 2020 року за підозрою в порушенні таємниці службового розслідування вбивства. Якщо журналістку визнають винною, їй може загрожувати два роки позбавлення волі.

Польща посідає 64-те місце зі 180 країн у Всесвітньому індексі свободи преси RSF за 2021 рік.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!