ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Польщі запропонували номінувати Сенцова на Нобелівську премію миру

29.08.2018, 11:07

Колишній президент Польщі Лех Валенса запропонував номінувати українського політв'язня в РФ Олега Сенцова на Нобелівську премію миру. Про це повідомив міністр культури України Євген Нищук, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Мій добрий друг і колега – керівник Польської кіноакадемії Даріуш Яблонський щойно повідомив мені надзвичайну новину: пан Лех Валенса – лауреат Нобелівської премії миру, президент Польщі (1990-1995 рр.) та засновник легендарної польської “Солідарності” – відгукнувся на заклик Польської кіноакадемії виступити із заявою на захист Олега Сенцова, що незаконно утримується в російській в'язниці і голодує вже 107 днів, та номінувати його на Нобелівську премію миру”, – написав Нищук 28 серпня на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Міністр висловив сподівання, що це допоможе врятувати життя українському режисеру.

“Я ще раз дуже дякую нашим польським друзям за таке рішення! Дружба між нашими народами – не слова, а багаторічна історія! Олег, як ніхто інший, заслуговує такої відзнаки”, – додав Нищук.

У заяві Валенси, текст якої оприлюднено на сайті Міністерства культури України, зазначено, що Сенцов голодує понад 100 днів із вимогою звільнити “всіх українських політичних в'язнів, які перебувають у Російській Федерації, а не з проханням свободи для себе”.

“Я глибоко переконаний, що через свої дії Олег Сенцов представляє всі ідеали, які мотивували мене під час моєї мирної боротьби за майбутнє світу. Віра в демократію, в мирні методи, відмова від ненависті, утвердження солідарності між народами і самопожертва самого себе на користь інших людей, які невинно страждають, – це все високопохвальні якості, гідні високого визнання вільного світу. З цих причин я закликаю всіх чоловіків та жінок доброї волі допомогти у звільненні Олега Сенцова, і я пропоную Олега Сенцова на Нобелівську премію миру”, – йдеться в заяві Валенси.

Л. Валенса – перший керівник профспілки "Солідарність", президент Польщі в 1990-1995 роках. У 1983 році отримав Нобелівську премію миру.

Як повідомляв ІМІ, 21 серпня виповнилося 100 днів від часу, коли ув’язнений у Росії український режисер Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнення Москвою всіх українських політв’язнів.

Активісти в Україні та десятках країн світу провели в сотий день голодування Сенцова акції на його підтримку.

14 серпня Олег Сенцов, який голодує 93-й день, під час зустрічі з російською правозахисницею Зоєю Свєтовою назвав свій стан “передкритичним”.

14 травня засуджений у Росії український режисер, кримчанин Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити 64 українських політв’язнів. Сенцов має намір продовжувати голодування до своєї смерті або до звільнення 64 політв’язнів.

Росія так і не пустила українського омбудсмена Людмилу Денісову, яка перебувала в РФ, до українських політв’язнів.

Liked the article?
Help us be even more cool!