ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Південній Африці затримали підозрюваного в геноциді в Руанді. Він переховувався понад 20 років

25.05.2023, 17:00
Фото – irmct.org
Фото – irmct.org

У Південній Африці затримали одного з найбільш розшукуваних підозрюваних у вчиненні геноциду в Руанді – Фулгенса Каїшему. Він переховувався від правосуддя понад 20 років.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на Міжнародний залишковий механізм для кримінальних трибуналів (IRMCT) ООН.

Його спіймали 24 травня під час спільної операції слідчих ООН та влади Південної Африки. 

За даними слідства, Каїшема організував убивство приблизно 2 тисяч представників етнічної меншини тутсі в комуні Ківуму – жінок, чоловіків, дітей та літніх людей. Він купив і роздав бензин для того, щоб підпалити церкву, у якій перебували люди. Коли це не вдалося, Каїшема разом з іншими на бульдозері зруйнував церкву з людьми всередині. Це сталося 15 квітня 1994 року.

У липні 1994 року Каїшема разом із дружиною, дітьми та зятем утік до Демократичної Республіки Конго. Потім він переїжджав різними країнами Африки й у 1999 році попросив притулку в Кейптауні, де переховувався під вигаданим ім'ям, пише CNN.

Йому висунули підозру та оголосили в розшук у 2001 році. Каїшему намагалися затримати три роки тому, але тоді операція провалилася.

CNN із посиланням на слідчих ООН пише, що одразу після затримання Каїшема заперечував свою особу. Але до кінця дня він зізнався, що вже тривалий час чекав на арешт.

Нагадаємо, 7 квітня 1994 року озброєні угруповання руандійських хуту почали масово винищувати інше корінне населення країни – представників етнічної меншини тутсі.

Приводом стало збиття літака тодішнього президента Руанди Жувеналя Габ'ярімана, лідера екстремістського руху на чолі з хуту. За 100 днів геноциду загинули, за різними оцінками, від 800 тисяч до мільйона людей – 20% усього населення країни.

Після геноциду 1994 року до влади в Руанді прийшов Поль Каґаме – виходець із тутсі, колишній лідер мілітарного Руандійського патріотичного фронту.

Liked the article?
Help us be even more cool!