ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Перу колишнього міністра засудили до 12 років за вбивство репортера

13.04.2023, 16:40
Фото – Andina
Фото – Andina

У Перу суд засудив колишнього міністра внутрішніх справ Даніеля Урресті до 12 років ув'язнення, визнавши винним у причетності до вбивства журналіста Уго Бустіоса, який розслідував порушення прав людини в 1988 році, повідомляє ВВС.

Суд постановив, що Урресті, який на той час був офіцером військової розвідки в армії, брав участь у засідці та вбивстві журналіста. 

Адвокати політика заявили, що оскаржуватимуть вирок.

Уго Бустіос, репортер тижневика Caretas, був убитий у розпал конфлікту між перуанськими силами безпеки та повстанцями з маоїстського угруповання “Осяяний шлях”.

Журналіст повідомляв про порушення прав людини, скоєні як повстанцями, так і армією в Андському регіоні Аякучо, одному з найбільш постраждалих від збройного конфлікту, внаслідок якого 69 тисяч людей загинули або зникли безвісти.

У день свого вбивства він прямував розслідувати вбивство односелиці та її сина. Він і його колега-журналіст Едуардо Рохас потрапили в засідку та були обстріляні, коли вони прямували до села на мотоциклі. Бустіос упав на землю, отримавши поранення, тоді як Рохас, який також був поранений, зумів утекти.

За словами свідків, після цього чоловіки в цивільному повісили на Бустіоса вибухівку й підірвали її, внаслідок чого журналіст миттєво загинув.

Після тривалої судової тяганини командир місцевої армійської бази Віктор Ла Вера Ернандес був визнаний винним 2007 року в тому, що він віддав наказ напасти на журналіста. У 2011 році, коли Ла Вера вийшов з в'язниці, Даніеля Урресті визнали причетним до вбивства журналіста.

У своєму рішенні від 12 квітня 2023 року суд зазначив, що загалом шість військових були причетні до вбивства журналіста і що Даніель Урресті був одним з них.

Як пише ВВС, 66-річний Даніель Урресті є впливовою фігурою в Перу. Після звільнення з армії він зайнявся політикою, обіймаючи посаду міністра внутрішніх справ із 2014 по 2015 рік. Також балотувався в президенти країни та брав участь у виборах міського голови. Але його політична кар’єра була затьмарена звинуваченнями в участі в жорстокому вбивстві Бустіоса.

У 2018 році його звільнили від будь-якої причетності до вбивства журналіста, але Верховний суд Перу скасував це рішення та призначив новий судовий розгляд, під час якого 12 квітня 2023 року Урресті засудили за вбивство. Судді також постановили, що вбивство Бустіоса було навмисним.

Донька журналіста Уго Бустіоса, Шармелі, привітала це рішення. “Минуло 34 роки з моменту вбивства мого батька, але нарешті справедливість відбулася – ми нарешті отримали правосуддя, в якому досі нам відмовляли”, – сказала вона.

Liked the article?
Help us be even more cool!