ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Німеччині заборонили правоекстремістський журнал Compact

Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер заборонила правоекстремістський журнал Compact. Порушення заборони надалі кваліфікуватиметься як кримінальний злочин. Про це повідомляє DW з посиланням на міністерство внутрішніх справ.

Обґрунтовуючи заборону, Фезер заявила, що Compact є “центральним рупором правоекстремістської сцени”, який “обурливим чином пропагує ненависть до євреїв, людей з міграційними корінням і нашої парламентської демократії”.

У Німеччині заборонили правоекстремістський журнал. Фото з eurointegration.com.ua

Зранку 16 липня відбулись обшуки в офісах видання та в помешканнях його керівництва й акціонерів у федеральних землях Бранденбург, Гессен, Саксонія і Саксонія-Ангальт. Під час обшуків вилучили майно та докази.

Compact складався з щомісячного журналу, спецвипусків, онлайн-версії та щоденної програми під назвою Compact Der Tag, яка виходила з понеділка до п'ятниці. Наклад журналу становив 40 тисяч примірників, повідомляє “Європейська правда”.

Раніше Федеральна служба захисту конституції ФРН (спецслужба внутрішнього призначення, що виконує функції контррозвідки. – Ред.) визнала Compact правоекстремістським проєктом. Ще 2022 року в спецслужбі дійшли висновку, що видання на чолі з головним редактором Юрґеном Ельзессером, “як мультимедійне підприємство, пропагує в суспільстві погляди, ворожі до демократії та людської гідності”.

Що відомо про головного редактора журналу Юрґена Ельзессера

За даними DW, Юрґен Ельзессер активно поширював через видання Compact та на інших близьких до нього платформах відверто прокремлівські наративи щодо анексії Криму та початку війни на Донбасі 2014 року.

Зокрема, називав Збройні сили України “армією фашистів”, а тодішнього президента України Петра Порошенка – “сатрапом НАТО”. Крім того, у своєму блозі й журналі Compact Ельзессер оприлюднював радісні відгуки про оточення української армії в Дебальцевому і публікував інтерв'ю з “легендарним полководцем Донбасу” Ігорем Стрєлковим.

DW нагадує, що сповідувані ним погляди близькі до неонацистської ідеології, бо Ельзессер, зокрема, вважає, що Німеччина окупована США, так само як “фашистська” Україна. А останнім легітимним німецьким державним утворенням, на його думку, був “третій рейх”.

Так само Ельзессер займав радикально негативну позицію щодо запроваджених урядом ФРН обмежень через пандемію коронавірусної інфекції. 

Журнал Compact закликав на стартовій сторінці в інтернеті: “Разом з Compact проти “корона-диктатури”. Протести проти карантину, які проводились у ФРН, широко висвітлювалися саме на прокремлівських ресурсах у Німеччині. Сам Ельзессер брав активну участь у берлінських протестах проти карантину.

Як  зауважує DW, попри тривалу й активну “медійну” діяльність Ельзессер залишався маловідомим у самій Німеччині, але його активно підтримували російські державні пропагандистські ЗМІ.

Раніше в німецькій землі Бранденбург зі школи звільнили вчительку, яка, як з’ясувалось, перед тим працювала ведучою правоекстремістського YouTube-каналу Compact TV під вигаданим ім’ям і з перукою, щоб її не впізнали.

Liked the article?
Help us be even more cool!