ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Німеччині дві газети розслідують минуле свого власника, викритого у шпигунстві для Штазі

22.11.2019, 16:32
Фото– picture-alliance / dpa / B. Pedersen
Фото– picture-alliance / dpa / B. Pedersen

Німецькі газети Berliner Zeitung та Berliner Kurier, які належать Гольґеру Фрідріху, вирішили провести журналістське розслідування щодо їхнього власника після його викриття в шпигунстві для міністерства державної безпеки Німецької Демократичної Республіки (Штазі), повідомляє DW.

Як заявили головні редактори цих видань, вони хочуть ретельно вивчити досьє з архівів Штазі. Водночас ідеться про документи, що стосуються як шпигунів, так і жертв Штазі.

Першим про таке минуле нового власника Berliner Zeitung з посиланням на документи з архіву Штазі написало німецьке видання Welt am Sonntag. 

Між 1987 та 1989 роками Фрідріх збирав і передавав Штазі компрометувальні дані про своїх товаришів по службі в Національній народній армії, як називалися збройні сили НДР. Його кодовим ім'ям було Петер Бернштайн. 

Згідно з опублікованими шпигунськими звітами, які писав Фрідріх, його діяльність могла бути досить небезпечною для оточення. Своєму офіцерові-куратору він одного разу повідомив, що чув від одного із солдатів, як той розповідав про свого молодшого брата, який виношує ідею втекти до ФРН або Західного Берліна.

Сам Фрідріх, який тепер, після викриття, не спростовує, що був неофіційним інформатором, стверджує, що домовився з цим солдатом, які саме його слова передаватиме далі таємній поліції. 

Також Фрідріх стверджує, що свого часу його затримали за підозрою в намірах утекти з НДР, через що йому погрожували багаторічним ув'язненням. Аби не опинитися за ґратами, він, мовляв, і був змушений погодитися на шпигунство. Але про це він розповів лише зараз, коли журналісти самі докопалися до його історії після того, як він став новим власником Berliner Zeitung.

Liked the article?
Help us be even more cool!