ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Нідерландах страйкували журналісти – новини не виходили годину

Фото – ANP
Фото – ANP

У Нідерландах редактори та журналісти новин страйкували через невдоволення колективним трудовим договором. Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на NOS.

Журналісти різних редакцій 30 листопада на годину перервали роботу. NRC, de Volkskrant, Trouw, Het Parool та Nu.nl серед інших оголосили нетривалий страйк через невдоволення перемовинами щодо колективного трудового договору.

У зв'язку з цим новинні сайти не оновлювалися з 11:00 до 12:00 за місцевим часом. Журналісти кажуть, що готові вжити серйозніших заходів, якщо найближчим часом не буде досягнуто порозуміння.

“Через відсутність компенсації інфляції ми вже втратили місяць купівельної спроможності минулого року. Значно постраждали й доходи наших колег-фрилансерів”, – зазначає редакція NRC.

В акції також беруть участь редакція AD та регіональні видання цієї газети.

Під час страйку профспілка журналістів NVJ організувала зустріч, на якій можна було поставити запитання.

Редактори та фрилансери вимагали компенсації за втрату купівельної спроможності останніми роками. NVJ, що веде перемовини з роботодавцями від імені журналістів, вимагає корекції інфляції на 10%, яку буде виплачено заднім числом за 2023 рік. Вони також вимагають корекції інфляції на 5% з 1 січня 2024 року.

За даними NVJ, роботодавці не відчувають відповідальності за втрату купівельної спроможності за останні два роки.

“Це не правильно. Вони перекладають вищі витрати на своїх клієнтів”, – пише профспілка на своєму сайті.

Минулого тижня роботодавці зробили остаточну пропозицію, яка, за їхніми словами, дасть найбільш низькооплачуваному працівникові підвищення на 17,3% за два роки, а найбільш високооплачуваному співробітнику – 6,7%. Але, на думку NVJ, ця пропозиція означатиме втрату заробітної плати щонайменше на один місячний оклад для більшості співробітників. Спілка журналістів назвала цю пропозицію “цілком неприйнятною”.

Газета De Volkskrant закликала читачів поставитися до них з розумінням. “Просимо вибачення за затримку з повідомленням, яку ви в результаті відчуваєте”, – написав на сайті газети головний редактор Пітер Клок.

Liked the article?
Help us be even more cool!