ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У NASA закликали розслідувати інформацію про регулярні розмови Маска з Путіним

28.10.2024, 11:48
Ілон Маск. Фото – Al Drago / Bloomberg

Адміністратор NASA Білл Нельсон 25 жовтня закликав розслідувати інформацію видання Wall Street Journal про “регулярні контакти” між засновником SpaceX Ілоном Маском і президентом РФ Володимиром Путіним з кінця 2022 року, повідомляє CNN.

Нагадаємо, WSJ повідомило, що Маск регулярно контактує з Путіним із кінця 2022 року. Медіа стверджує, що обговорення між Маском та Путіним стосуються особистих тем, бізнесу та геополітичної напруженості. Це є тривожною новиною з погляду національної безпеки, писало медіа, адже з огляду на відносини SpaceX з NASA й армією США в Маска може бути доступ до чутливої інформації й розвідувальних даних уряду США.

“Я не знаю, чи цей матеріал правдивий. Я вважаю, це треба розслідувати. Якщо інформація про неодноразові розмови між Ілоном Маском і президентом Росії правдива, на мою думку, це було б тривожно, зокрема для NASA, департаменту оборони, деяких розвідувальних органів”, – поділився Нельсон з виданням Semafor.

Посадовець, обізнаний із ситуацією, розповів CNN, що американська розвідка побоюється розслідувати взаємодії Маска з ворогами США на кшталт Росії, адже Маск є громадянином Америки.

Декілька посадовців Білого дому повідомили WSJ, що не знають про контакти між Маском і Путіним, і видання зазначало, що ці розмови “видаються таємницею, яку в уряді пильно оберігають”. Факт розмов підтвердили виданню кілька чинних і колишніх американських, європейських і російських посадовців.

Зокрема WSJ повідомляли, що в одному випадку Путін попросив Маска не вмикати свій сервіс Starlink над Тайванем “як послугу китайському лідеру Сі Цзиньпіну”.

Маск не відреагував на звернення видання по коментар.

Речник Ради з нацбезпеки Джон Кірбі 25 жовтня заявив, що бачив матеріал видання, але Білий дім “не має змоги підтвердити” інформацію й усі запитання треба ставити Маску. Речник Пентагону повідомив WSJ, що департамент оборони не коментує “рівень доступу, огляд чи статус будь-якої фізичної особи або ж питання правил безпеки особового складу в контексті повідомлень про дії будь-якої фізичної особи”.

Речник Кремля Дмитро Пєсков повідомив виданню, що Маск і Путін мали лише одну телефонну розмову, де обговорювали “космос, а також сучасні й майбутні технології”.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!