ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Миколаєві журналісти-розслідувачі виграли суд щодо доступу

18.04.2019, 13:49

12 квітня Миколаївський окружний адміністративний суд зобов’язав ТОВ “Місто для людей Миколаїв” надати запитувану інформацію Центру журналістських розслідувань.

Таке рішення суд ухвалив, повністю задовольнивши позов Центру журналістських розслідувань, йдеться в матеріалах суду.

Суд визнав протиправною відмову компанії на запит та зобов’язав надати журналістам таку публічну інформацію: яку штатну кількість працівників має “Місто для людей Миколаїв”; які штатні посади затверджено ТОВ “Місто для людей Миколаїв”, із зазначенням кількості одиниць; найменування та код ЄДРПОУ підрядної організації юридичної особи, яку ТОВ “Місто для людей Миколаїв” залучає до виконання робіт.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до П'ятого апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Як повідомили представниці ІМІ в редакції Центру журналістських розслідувань, близько півроку вони займалися розслідуванням роботи вищезазначеної компанії, на дії якої скаржилися мешканці будинків, які компанія обслуговує.

“У грудні наша редакція готувала матеріал про роботу керуючої компанії “Місто для людей Миколаїв”. Під час готування розслідування ми проводили зйомки в будинках, які мала обслуговувати МДЛ згідно з договором з ДЖКГ. За багатьма адресами мешканці, які платять за послуги цій керуючій компанії, скаржилися на те, що за півроку не бачили працівників МДЛ жодного разу. Наприклад, мешканець будинку по вулиці Океанівській, 40-в, розповів, що неодноразово звертався в компанію з вимогою усунути затоплення підвалу, провести ремонт даху, що тече, та поставити скло у вікні в парадній, на що чув відповідь від керівництва компанії: “У нас немає слюсаря, немає теслі”. Аналогічні відповіді на відсутність у компанії двірників чули мешканці інших будинків”, – розповіли в редакції.

Журналісти надіслали компанії запит про штатну кількість співробітників, їхні посади, організацію, яку МДЛ залучає як субпідрядника для виконання робіт. Проте редакція отримала відмову в задоволенні запиту.

“На наш запит ми отримали відмову, яку МДЛ аргументувало тим, що не є розпорядником бюджетних коштів, була створена за кошти засновників і з метою отримання прибутку. Тому у фірмі вважають, що надавати інформацію не зобов’язані”, – розповіли в редакції, додавши, що звернулись після цього до суду.

“У суд ми надали близько 50 сторінок доповнень, які підтверджують суспільний інтерес і важливість цієї інформації. Крім того, ми з’ясували, що МДЛ отримує кошти з державного бюджету – компенсації за субсидії їх клієнтів. Це було ще одним підтвердженням того, що компанія все ж таки є розпорядником інформації і не може приховувати її від суспільства”, – розповіли в редакції.

Журналісти наразі ще не отримали відповіді на запит, оскільки очікують, що компанія подасть апеляцію на рішення суду.

У свою чергу в березні “Місто для людей” розіслала ЗМІ прес-реліз, в якому зазначила, що компанія не підпадає під дію закону про доступ та звинуватила журналістку редакції Олесю Борейко в некоректності.

Liked the article?
Help us be even more cool!