ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Молдові затримали ідеолога агресії Росії проти України Дмитра Чистіліна

У Молдові затримали одного з кремлівських ідеологів збройної агресії Росії Дмитра Чистіліна, який розробляв і впроваджував стратегію інформаційної війни з Україною. Про це повідомили пресслужба СБУ та Офіс генпрокурора.

За даними слідства, Чистілін має українське та російське громадянство, проживає в РФ. Після початку повномасштабного вторгнення Росії почав активно та публічно її заперечувати та розробив стратегію, яка виправдовувала вторгнення.

Фігурант є помічником ексрадника Путіна Сергія Глазьєва, причетного до захоплення Криму, Донецької та Луганської областей, та розробником “Стратегії інформаційної війни”.

В СБУ повідомили, що протягом 2016–2024 років Чистілін підготував для Кремля низку “аналітичних матеріалів”, в яких підтримував збройну агресію РФ та “інтеграцію” окупованих територій України до складу Росії. Також створив численні публікації, спрямовані на проведення інформаційних диверсій проти України, додає спецслужба.

Пропагандист Дмитро Чистілін. Фото me-forum.ru

“Чистілін брав активну участь у просуванні інтересів Кремля за межами Росії. Серед іншого він організовував втручання у виборчі процеси у країнах Східної та Центральної Європи на користь Москви”, – йдеться в повідомленні.

Чистілін, повідомляють правоохоронці, поїхав до європейських країн для просування російських наративів. Там він нібито від імені української громадськості брав участь у проведенні так званих круглих столів.

“Під час таких заходів він поширював кремлівські наративи, сподіваючись зменшити підтримку України з боку західних партнерів”, – зауважили в спецслужбі.

Затримали Чистіліна після його участі в одному з таких “форумів” у Молдові, коли він намагався повернутися до Москви через території третіх країн.

Зараз Дмитро Чистілін під вартою та отримав підозру одразу за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111);
  • виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників (ч. 3 ст. 436-2).

Наразі правоохоронці документують факти сприяння Чистіліним воєнній розвідці РФ, зокрема у створенні механізмів для обходу санкцій, запроваджених проти Росії.

Як повідомляв ІМІ, СБУ скерувала до суду обвинувальні акти стосовно двох мешканців Луганська, підозрюваних у колабораціонізмі. Йдеться про ексжурналіста Леонарда Свідовськова та керівника осередку російської партії ЛДПР у псевдопарламенті “ЛНР” Максима Уварова.

Liked the article?
Help us be even more cool!