ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Молдові повідомили про хвилю фішингових атак на держустанови

05.01.2023, 13:43

Служба інформаційних технологій і кібербезпеки Молдови (STISC) повідомила 5 січня про хвилю шахрайств і фішингових атак на держустанови Молдови. Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на заяву служби.

За даними Служби інформаційних технологій та кібербезпеки, на сьогодні на електронні адреси державних установ надійшло понад 1330 повідомлень. Зокрема, у надісланих повідомленнях користувачам домену .md повідомляють електронною поштою про закінчення терміну дії імені домену і просять продовжити його, перейшовши за посиланням для оплати.

STISC рекомендує не переходити за такими посиланнями, а також блокувати їх.

Водночас в умовах продовження хвилі шахрайських та фішингових кібератак у святкові дні відомство закликало завжди перевіряти справжнє джерело повідомлення та дотримуватися правил кібергігієни.

Відомство уточнило, що фішинг – це одна з найпоширеніших кібератак, за допомогою якої зловмисники в інтернеті намагаються викрасти гроші, особисту інформацію, банківську інформацію, номери карток чи рахунків, PIN-коди тощо. 

Зазвичай кіберзлочинці видають себе за авторитетні компанії, друзів або знайомих і надсилають електронні листи чи SMS-повідомлення, у яких звертають увагу на технічні несправності чи помилки та вимагають повторного введення особистих даних або навіть оплати.

Нагадаємо, президентка Молдови Мая Санду 19 грудня провела засідання Вищої ради безпеки, на якому йшлося про ризики у сфері кібербезпеки.

У листопаді низка ресурсів молдовських посадовців постраждали від втручання хакерів. Серед іншого хакери зламали офіційні Telegram-канали Санду та віцепрем’єра Андрея Спину, розмістивши там свої повідомлення, а також, схоже, зламали акаунт міністра юстиції Серджіу Литвиненка. 

У наступні дні стало відомо про злам Telegram-акаунтів ще низки посадовців.

У спецслужбі Молдови заявили, що, за попередніми даними, витік інформації з Telegram-каналів молдовських топполітиків був справою рук спецслужб інших країн, а головними підозрюваними є вихідці з РФ.

Liked the article?
Help us be even more cool!