ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Мінську на декілька годин затримали акредитованого журналіста DW

29.03.2021, 11:36
Фото – DW
Фото – DW

У Мінську (Білорусь) силовики затримали акредитованого кореспондента DW Ніколаса Конноллі, повідомляє DW

Журналіст висвітлював акцію протесту на площі Бангалор 27 березня, на ньому був синій жилет з написом “Преса”. Його затримали, незважаючи на показані документи: паспорт громадянина Німеччини й офіційну акредитацію журналіста в МЗС Білорусі. Його посадили в “бусик” і відправили до РУВС. Відпустили Конноллі приблизно за п'ять годин після затримання, після того як у РУВС приїхав посол Німеччини в Білорусі.

У РУВС з ним провів бесіду співробітник КДБ Білорусі, який займається ідеологічною роботою. Питання стосувалися біографії журналіста і того, де і як він вивчив російську мову. Крім кореспондента DW, в РУВС перебувала група молодих людей із саморобними біло-червоно-білими прапорами, також затриманих під час акції протесту.

Як повідомив Ніколас Конноллі колегам після виходу з РУВС, силовики змусили його розблокувати мобільний телефон і в присутності посла показати їм кілька зроблених ним фото. У разі відмови йому загрожували арешт, конфіскація мобільних телефонів та іншого журналістського обладнання.

Це вже друге затримання кореспондента DW в Мінську за останні три дні. 25 березня Ніколоса Конноллі затримали під час висвітлення ним стихійних мітингів у білоруській столиці, присвячених святкуванню Дня волі. Тоді його відпустили після перевірки документів, за півтори години після доставлення в РУВС. За словами журналіста, цього дня в нього склалося відчуття, що силовики просто не могли повірити в справжність його акредитації в МЗС.

За спостереженнями Конноллі, затримання журналістів на масових акціях в Білорусі, що почастішали останнім часом, пов'язані з бажанням влади “вимотати” співробітників ЗМІ й не дати їм виконувати свою роботу. 

Кореспондент DW підкреслив, що за п'ять годин перебування в РУВС 27 березня, зокрема під час складання протоколу, ніхто так і не зміг до ладу пояснити йому причину його затримання. “Білоруський режим намагається перетворити журналістику на злочин. Водночас співробітники білоруських ЗМІ ризикують набагато більше, ніж репортери міжнародних видань”, – констатував він.

Медіакомпанія DW висловила білоруській владі, а також послу Білорусі у ФРН Денису Сидоренку протест із приводу затримання її кореспондента в Мінську і зажадала його негайного і безумовного звільнення. У відповідь Сидоренко без будь-яких пояснень повідомив, що співробітник посольства Німеччини в Мінську може забрати Конноллі з РУВС.

“Те, які методи використовуються в Білорусі, щоб не дати журналістам виконувати свою роботу, навіть за наявності акредитації, – це скандал. Однак ми не дамо залякати себе і продовжимо працювати з метою забезпечити населення Білорусі вільної інформацією”, – прокоментував затримання Конноллі генеральний директор DW Петер Лімбурґ. Водночас він подякував послу Німеччини в Мінську за його підтримку.

Liked the article?
Help us be even more cool!