ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Мінську поліція затримала журналіста та вивчила зміст його телефону

05.11.2018, 16:00
Фото - svaboda.org

Журналіста білоруського видання “Єврорадіо” Романа Протасевича затримали працівники карного розшуку і протримали дві години в районному відділку за підозрою в хуліганстві: у вересні він нібито напав на водія автобуса. Правоохоронці вивчили зміст телефону журналіста і зробили знімки екрану, повідомляє Громадське з посиланням на редакцію “Єврорадіо”.

Редакція "Єврорадіо" повідомила, що, за словами слідства, телефон Протасевича був розташований у тих самих сотах, де пролягає маршрут автобуса. Журналіста допитали про напад на водія, а потім вивчили зміст його телефону і зробили декілька знімків екрану. З офіційних документів журналіст отримав лише довідку про те, що він перебував у відділку.

“Єврорадіо”, або “Європейське радіо для Білорусі”, - міжнародна незалежна некомерційна радіостанція з офісом у Варшаві, яка працює з лютого 2006 року. Її метою є надання білоруським слухачам актуальної інформації у світлі європейських демократичних цінностей.

Кореспондент “Єврорадіо” Роман Протасевич з 1 вересня був тимчасово акредитований у Міністерстві закордонних справ Білорусі.

“Єврорадіо” розцінює процесуальні дії щодо свого співробітника як продовження кампанії з придушення незалежної преси, яку розпочали влітку”, - заявили в редакції.

Йдеться про серію арештів та обшуків 7-9 серпня, які стосувалися редакцій незалежних білоруських ЗМІ.

Нагадаємо, 7 серпня 2018 року білоруські силовики затримали на три доби журналісток TUT.BY Галину Власик, Марину Золотову та Анну Калтигіну. Також Слідчий комітет затримав журналістку видання “БелаПАН” Тетяну Коровенкову. Їх підозрюють у несанкціонованому доступі до інформаційної стрічки державного агентства БелТА. Пізніше стало відомо про затримання ще чотирьох журналістів цих видань. Тоді ж Слідчий комітет Республіки Білорусь поширив інформацію про порушення кримінального провадження за ч. 2 ст. 349 Кримінального кодексу Білорусі (несанкціонований доступ до комп'ютерної інформації, здійснений з особистої зацікавленості, що спричинила заподіяння істотної шкоди). У межах цієї справи в редакціях TUT.BY і “БелаПАН”, а також газети “Наука” пройшли обшуки.

8 серпня в Мінську правоохоронці провели обшуки в журналістів ще трьох видань. Згодом після допиту їх відпустили. Після затримань білоруських журналістів на захист медіа став Брюссель. Представниця ЄС із закордонних справ Федеріка Могеріні закликала Мінськ звільнити затриманих журналістів. Крім цього, звільнити журналістів закликали правозахисні білоруські громадські організації. Білоруська асоціація журналістів закликала негайно звільнити затриманих і забезпечити доступ інших журналістів TUT.BY і "БелаПАН" до робочих місць.

Liked the article?
Help us be even more cool!