ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Миколаєві невідомі напали на журналіста в ОДА з вимогою стерти фото і аудіозапис

05.06.2014, 12:05

4 червня у Миколаєві двоє чоловіків прямо в будівлі Миколаївської обласної державної адміністрації накинулись на журналіста інтернет-видання «Новости-N» Олександра Влащенко та змусили його видалити з його камери всі фотографії.

Як повідомляє регіональний кореспондент ІМІ, сталось це вдень 4 червня на четвертому поверсі ОДА в той час, коли голова адміністрації Микола Романчук проводив нараду з бізнесменами, громадськими діячами та активістами політичних партій щодо безпеки області та боротьби з сепаратизмом.

Зі слів Влащенко, він за запрошенням прес-секретаря губернатора висвітлював дану подію. Коли він залишив залу, де проводилась нарада, за ним в коридор пішли двоє чоловіків, які брали участь в заході та почали вимагати, щоб він видалив всі фотографії та відео, які він зробив на даній нараді.

“Вони наздогнали його в коридорі 4 поверху і наполегливо поцікавилися метою його присутності на даному засіданні, зажадали пред'явити їм посвідчення. Після цього невідомі почали вимагати у нього, щоб він видалив всі знімки та відеозаписи, зроблені на заході. Робити це Влащенко відмовився, на що ті відповіли, що ці записи вони у нього все одно вилучать”, - пише видання, в якому працює журналіст.

Як каже Олександр, чоловіки зі словами: «Я тобі зараз зламаю руки» забрали в нього мобільний телефон, коли він хотів подзвонити своєму редактору. В результаті біля двох годин ніхто, окрім прес-секретаря губернатора Олексія Кочубея, не знав, де знаходиться журналіст, якого чоловіки завели в кабінет прес-секретаря та вимагали видалити записи з фотоапарату.

В результаті Влащенко самостійно під тиском чоловіків видалив всі матеріали з флеш-карти свого фотоапарату. Він каже, що прес-секретар голови ОДА не зробив ніяких зусиль для того, щоб захистити журналіста від нападників, тим паче, що Олексій Кочубей виходив з кабінету та мав можливості викликати міліцію.

Олексій Кочубей, прес-секретар голови Миколаївської ОДА, в свою чергу, відмічає, що не дивлячись на його присутність впродовж розвитку конфлікту, він не був свідком того, що у журналіста вирвали телефон з рук з висловлюванням в його адресу погроз.

“Моє сприйняття ситуації було таке: активісти, які брали участь у зустрічі з Миколою Романчуком, були проти того, щоб їх фото були віддані широкому загалу. У мене склалося при цьому враження, що вони були категорично проти того, щоб їх фото стали власністю, вибачте, конкретного інтернет-видання. Вимоги про видалення фото в рамки закону, звичайно, не вписуються”, - каже прес-секретар губернатора.

За його словами, він не перший раз бачить, як радикальні проукраїнські активісти з'ясовують серед людей з фотоапаратами, з яких вони ЗМІ, підкреслюючи, що вони не бажають, щоб їх фото потім були опубліковані в спільнотах Антимайдану.

“Час нині такий... не простий, особливий, і вести ми себе, напевно, повинні згідно часу”, - вважає Олексій Кочубей.

На звинувачення про те, що він не став на захист журналіста, маючи для цього всі можливості, він відповів: «Я не знаю, які «спроби для захисту журналіста від протиправних дій» я повинен був вжити - кричати «караул»? Так і Олександру Влащенку рот не заклеювали, не хочеш видаляти фото - клич на допомогу. Справа тим паче була в будівлі ОДА, білий день на дворі - міліціонерів навколо вистачає. І Влащенко сам попросив мене надати доступ до комп'ютера для видалення фото, добровільно і самоініціатівно підключав свій фотоапарат до комп'ютера, щось на фотоапараті натискав, видаляючи знімки. Я так зрозумів , що він мотиви активістів зрозумів і з ними погодився».

Як окремо зазначає кореспондент ІМІ, Олександр Влащенко, окрім того, що працює журналістом інтернет-видання «Новости-N», є ще керівником «відділу пропаганди» Миколаївської організації партії «Русский блок», а в 2012 та 2013 році він висував свою кандидатуру в народні депутати від цієї партії. Саме ж видання «Новости-N» характеризується своїм співчуттям до проросійського руху, до Антимайдану, а чоловіки, які напали на Олександра Влащенко в будівлі ОДА вдень, ввечорі прийшли на мітинг миколаївського Майдану.

Фото з "Новости N"

Liked the article?
Help us be even more cool!