ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Литві запускають кампанію проти вербування громадян спецслужбами РФ

У Литві Департамент державної безпеки (ДДБ) ініціював інформаційну кампанію з протидії вербуванню громадян. Це відбувається на тлі дедалі більшої розвідувальної активності спецслужб недружніх держав, зокрема Росії, повідомляє Delfi.

Кампанія називається “Це може бути твоя історія”. Вона складається з трьох відеоісторій, заснованих на реальних фактах з історій вербування. Мета цих відео – привернення уваги громадськості до того, що вони можуть стати історією будь-якого громадянина Литви, адже кожен є потенційною мішенню для ворожих спецслужб.

Ілюстрація згенерована ChatGPT

За даними Департаменту державної безпеки Литви, останнім часом найактивнішу розвідку в країні ведуть російські спецслужби. Агресивність, масштаби діяльності та рівень загрози з боку спецслужб РФ є найвищими з моменту відновлення незалежності Литви, зазначали там.

Водночас вербування в Литві організовують також білоруські та китайські спецслужби.

“Росія більше не обмежується інформаційними атаками чи пропагандистськими кампаніями, а здійснює агресивні розвідувальні операції на Заході, такі як диверсії, акти вандалізму та кібератаки. Метою таких операцій є вербування осіб і в нашій країні. Останнім часом для цього активно використовуються соціальні мережі, де шукають осіб, готових співпрацювати з ворожими службами через ідеологічні переконання або бажання легко й швидко заробити”, – повідомляє ДДБ.

Як зазначають у Департаменті держбезпеки, ворожі спецслужби намагаються насамперед завербувати державних службовців, співробітників правоохоронних органів, військовослужбовців, підприємців, політиків та журналістів, які через свої обов’язки можуть володіти потрібною інформацією або необхідними контактами. 

Однак, застерігають у відомстві, спецслужбам потрібні й інші особи, які зможуть стежити за військовими, енергетичними або іншими стратегічно важливими об’єктами, поширювати пропагандистську інформацію в соціальних мережах, вчиняти диверсії, акти вандалізму або співпрацювати з іншими завербованими агентами.

Liked the article?
Help us be even more cool!