ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Литві вперше розробили план захисту журналістів

У Литві вперше розробили план захисту журналістів. Він розрахований на період 2023–2025 років, цього тижня його затвердив міністр культури Сімонас Кайріс, пише lrt.lt.

План передбачає навчання співробітників прокуратури та поліції з розслідування кримінальних злочинів, скоєних щодо журналістів, а для суддів – з питань захисту прав та гарантій діяльності журналістів, забезпечення права на свободу інформації, необґрунтованого переслідування журналістів за критику, проблем уточнення поняття публічної та приватної особи.

У документі йдеться, що самих журналістів навчатимуть поведінки на різних заходах, а перед кожним заходом, пов'язаним з ризиком, проводитиметься інструктаж.

"Для журналістів передбачено спільні консультації та тренінги з поліцією, прокуратурою з різних акцій протесту, демонстрацій, на що слід звертати увагу, як може виникнути загроза фізичній безпеці, які можуть бути провокації тощо. Поліція, зі свого боку, готова консультувати щодо цих питань", – сказав Кайріс.

За його словами, також приділятимуть увагу захисту журналістів в інтернеті.

План передбачає організацію зустрічей представників правоохоронних органів із журналістами та їхніми об'єднаннями з питань загроз на адресу журналістів, запобігання нападам та способів боротьби з ними.

У плані особливо виділено представників розслідувальної та просвітницької журналістики, їм обіцяють стипендії з Фонду підтримки медіа.

За виконання плану дій відповідатимуть поліція, прокуратура, Національний центр управління кризами, Національна судова адміністрація, міністерство культури, соціального захисту та праці, закордонних справ.

Liked the article?
Help us be even more cool!