ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Литві позбавлять громадянства балерину, яка підтримала агресію РФ

Фото – "Аргументы и факты"
Фото – "Аргументы и факты"

Департамент міграції Литви просить компетентні органи дати оцінку висловлюванням балерини Ілзе Лієпи, яка має і литовське громадянство, про війну в Україні та президента Росії Володимира Путіна. Якщо буде встановлено, що її дії загрожують національній безпеці, відомство підготує пропозицію МВС звернутися до президента з проханням про позбавлення громадянства.

Про це повідомляє LRT.

"У п'ятницю департамент міграції скерував запити до відповідальних установ країни з проханням дати оцінку публічним заявам Ілзе Лієпи", – повідомили BNS у департаменті міграції.

Відповідно до закону про громадянство, людина втрачає литовське громадянство, набуте як виняток, якщо вона своїми діями загрожує інтересам безпеки Литви, публічно висловлює підтримку державі, яка загрожує інтересам безпеки Литви або іншої держави-члена Європейського Союзу, їхнім союзникам.

Дотримуючись цього положення, президент Литви Гітанас Науседа позбавив литовського громадянства фігуристку Маргариту Дробязко. Вона та її чоловік Повілас Ванагас брали участь у проєктах, підготовлених дружиною речника президента Росії.

LRT повідомило, що в інтерв'ю популярному російському ютуб-каналу "Емпатія Манучі" Лієпа, яка має як литовське, так і російське громадянство, засуджувала країни Балтії за їхню поведінку і підтримувала війну, розпочату президентом Росії Путіним в Україні.

В інтерв'ю вона зазначила, що вона не має сумнівів у тому, що говорить російський президент.

"У мене немає жодних сумнівів у тому, про що говорить наш президент. Хоча якраз із того боку кажуть, що ми обдурені й що Кремль затуманив нам мізки. Але це вже справа кожного та вибір кожного. Мені здається, що це якраз зараз нарешті все чудово і точно розуміємо, що це протистояння наших смислів, наших глибинних цінностей. На жаль, Україна стала розмінною монетою... але в нас немає іншого виходу", – сказала балерина, розповідаючи, чому підтримала "спеціальну військову операцію".

"Мені дуже соромно за них (Прибалтику. – Ред.) і дуже сумно. [...] Ми ж дуже добре розуміємо, що, на жаль, народ стає заручником маленької групи людей. Це нам нескінченно пощастило, що ми маємо такого лідера, як Володимир Володимирович Путін, який служить своїй батьківщині, вірний своєму обов'язку", – відповіла Лієпа на запитання про знесення радянських пам'яток у країнах Балтії та скасування російської культури.

На думку декана юридичного факультету Університету Вітаутаса Магнуса (VDU) Дайнюса Жалімаса, така поведінка завдає шкоди інтересам Литви.

"Це справді поведінка, яка завдає шкоди життєво важливим інтересам Литовської Республіки, оскільки, бувши громадянкою Литви, вона, по суті, заперечує і незалежність Литви, і славить Радянський Союз", – сказав він.

"Юридично це кваліфікується як участь у дезінформаційній кампанії проти Литовської Республіки з боку ворожої держави – Російської Федерації", – додав адвокат.

Голова парламентського комітету з національної безпеки та оборони Лаурінас Кащюнас заявив, що така людина, як зірка російського балету, не може бути громадянкою Литви. За його словами, МВС має дати оцінку заявам Лієпи.

Liked the article?
Help us be even more cool!