ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У липні ІМІ зафіксував 25 випадків порушення свободи слова

05.08.2019, 10:00

У липні експерти ІМІ зафіксували загалом в Україні 25 випадків порушення свободи слова. З них 19 випадків стосувалися фізичної агресії щодо журналістів. Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”.

Основними порушення прав журналістів стали випадки перешкоджання законній журналістській діяльності – 8 та погрози - 7. Кількість перешкоджань залишилася на тому ж рівні, що і у червні. Водночас зросла майже вдвічі кількість погроз (у червні було зафіксовано три випадки). 

Цього місяця порушення були пов’язані, зокрема, з висвітленням журналістами передвиборчої кампанії, а також виборів до Верховної Ради. Зокрема, журналістам перешкоджали та погрожували члени виборчих комісій. Так, у Полтаві фотографу видання “Зміст” Богдану Проскурову забороняли фотографувати на дільниці, навіть після того, як той показав посвідчення. 

У Бахмуті Донецької області члени виборчої комісії перешкоджали діяльності журналістки “Вільного радіо” Діани Шароді, яка зафіксувала факт порушення комісією порушення процедури підрахунку голосів. В Одесі журналістів Громадського не пускали на виборчу дільницю, а в Покровську Донецької області виборча комісія заборонила бути на засіданні журналістам.

Порушення свободи слова та прав журналістів ІМІ зафіксував 11 областях України. 

Лідером таких порушень, згідно з моніторингом, традиційно є Київ, де у липні зафіксовано 10 випадків. Далі йдуть п’ять регіони, де зафіксовано по два випадки - Миколаївщина, Одещина, Донеччина, Полтавщина та Вінниччина. В інших областях зафіксовано по одному випадку.

Порушували в червні право журналістів на професію приватні особи, члени виборчих комісій, судової гілки влади, місцевої влади, депутати, правоохоронці, менеджемент каналу, кандидати в нардепи. 

Також ІМІ зафіксував цього місяця по два випадки побиття, нападів на офіси ЗМІ, цензури та юридичного тиску. Крім того, по одному випадку обмеження доступу до публічної інформації та кібер-атаки.

Нападу зазнали інформаційне агентство "Укрінформ". Під час нападу молодики, які хотіли зірвати пресконференцію, вибили двері у приміщенні, зламали вартісну акустичну конференцсистему, вирвали 5 мікрофонів, обірвали жалюзі, забруднили стіни, стільці, центральний банер.

Унаслідок нападу постраждали декілька співробітників цього ЗМІ. Одному із постраждалих лікарі діагностували травму ока і численні забої тіла. Крім того, з гранатомета обстріляли фасад будівлі телеканалу “112 Україна”. У результаті ніхто не постраждав.

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував один випадок убивства, 64 випадки перешкоджання, 22 випадки погроз, 11 випадків побиття та 5 випадків цензури.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ в рубриці “Барометр свободи слова”.

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за такими категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний і політичний тиск, юридичний тиск та кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту заносяться лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!