ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Львові внаслідок російської атаки повністю знищено музей Шухевича

Фото – фейсбук Андрія Садового
Фото – фейсбук Андрія Садового

У Львові внаслідок російської атаки 1 січня повністю зруйновано будівлю музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича на вулиці Білогорща. Про це повідомили очільник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький та міський голова Львова Андрій Садовий.

Внаслідок влучання уламків “шахеда” в музеї виникла пожежа. Травмованих та загиблих немає.

Втрачено меморіальні речі Романа Шухевича: стіл, крісла, фотель, фортепіано, а також погруддя Романа Шухевича авторства Михайла Черешньовського та скульптура Степана Бандери авторства Ярослава Троцька. Решту близько 600 одиниць експонатів від початку повномасштабної війни перенесли в інше місце. Зараз вони в безпеці, додав очільник ОВА.

Музей Шухевича. Фото телеграм-канал Максима Козицького

“Збитки – 2 мільйони 258 тисяч гривень. Це лише вартість будівлі. Збитки через втрачене майно ще підраховують”, – зазначив Козицький. 

Загалом росіяни в ніч проти 1 січня атакували Львівську область чотирма ударними безпілотниками. Усі вони були знищені.

Крім того, унаслідок падіння уламків “шахеда” в місті Дубляни пошкоджено будівлю Львівського національного університету природокористування початку XX століття. Студентом цього університету був голова Організації українських націоналістів Степан Бандера, повідомив Андрій Садовий.

Львівський національний університет природокористування. Фото фейсбук Андрія Садового

За даними ДСНС у Львівській області, внаслідок падіння уламків безпілотників відбулася руйнація та займання будівель. На місцях влучень працюють підрозділи ДСНС. Займання вже ліквідовано. За попередніми даними, жертв та потерпілих немає.

Музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича (1907–1950) був створений у його підпільній штаб-квартирі, де він загинув у бою з підрозділом МДБ, повідомляється на сайті Львівського історичного музею.

Будинок музею мав два поверхи. На першому – тематична експозиція (експонати, що розповідали про рід Шухевичів, юнацькі роки Романа Шухевича, його військово-політичну діяльність та збройну боротьбу українського визвольного руху). Експозиція другого поверху (сходи, криївка, житлова кімната) відтворювали побут часів перебування Шухевича на цій підпільній квартирі.

Музей було створено та відкрито 23 жовтня 2001 року за сприяння та фінансової підтримки Товариства вояків УПА в США ім. генерал-хорунжого Тараса Чупринки.

Загалом у новорічну ніч Повітряні сили ЗСУ знищили 87 з 90 ударних БпЛА,  запущених росіянами по Україні.

Liked the article?
Help us be even more cool!