ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Львові судитимуть за держзраду ексспівробітника КДБ. Підозрюють у роботі на пропагандистів

08.05.2023, 15:30
Фото – Судовий репортер
Фото – Судовий репортер

Галицький районний суд міста Львова продовжує досліджувати докази в справі 72-річного колишнього співробітника Комітету держбезпеки Олександра Косторного, якого звинувачують у державній зраді, повідомляє "Судовий репортер".

Як йшлося на судовому засіданні, 4 березня 2022 року керівник "Російського товариства імені О. Пушкіна" Косторний надіслав представнику РФ мапу Міжнародного центру миротворчості та безпеки (відомого як Яворівський полігон. – Ред.). На мапі він нібито позначив координати військовослужбовців і техніки Збройних сил України для потенційних російських ударів. 

13 березня 2022 року росіяни обстріляли полігон, влучивши в казарми, в яких спали солдати. Загинула 61 людина і ще 160 дістали поранення.

Косторний провину заперечує і каже, що надіслав схему мисливсько-рибальського господарства "Старичі" своєму другові, щоб показати, де збирає гриби.

Його другом виявився Олександр Свистунов – засновник проросійських організацій в Україні, який має російське громадянство і живе в окупованому Криму. 

Прокурор повідомляє, що листування Косторного підтверджують його антиукраїнську діяльність, звʼязки з проросійськими діячами та багаторічну участь у заходах, які просували в Україні російську ідеологію.

Журналісти з’ясували, що за рік до окупації Криму та війни на сході України, у травні 2013 року, Косторний відвідував у Ялті конференцію приватних детективів. Участь у ній також брали російські детективи та колишні представники української влади, зокрема з Партії регіонів.

Косторний допомагав в організації заходу іншому віцепрезиденту асоціації детективів Олександру Берьозіну, який з 2014 року долучився до терористичного угрупування "ЛНР" як "радник крайового отамана".

У листуванні Косторного згадується також Олексій Люков, який наразі керує детективною агенцією в окупованому Криму. За даними ЗМІ, у минулому Люков 10 років працював у Ялтинському кримінальному розшуку.

Крім того, як додає "Судовий репортер", Косторний допомагав російським пропагандистам у створенні матеріалів про Україну. Зокрема, у 2015 році він активно листувався з журналісткою "Россия-1" Юлією Акчуріною. Колишній кадебіст жалівся, як на 9 травня з нього зірвали георгіївську стрічку – один із символів російської агресії проти України.

Також, судячи з листування Косторного, він підтримував зв’язок з "тезкою з Луцька". Журналісти припускають, що це Олександр Кононович – волинський комуніст та представник російської громади. 

Liked the article?
Help us be even more cool!