ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Львові суд, посилаючись на карантин, забороняє доступ неучасникам судових засідань – журналіст

10.05.2023, 13:52
Фото – Facebook-сторінка Станіслава Мірошниченка
Фото – Facebook-сторінка Станіслава Мірошниченка

Керівник інформаційного напрямку Медійної ініціативи за права людини Станіслав Мірошниченко зіткнувся з проблемами в доступі до будівлі Личаківського районного суду Львова. Туди він прийшов на засідання в справі екснардепа Іллі Киви, якого обвинувачують у зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України. 

Про це Мірошниченко написав на своїй фейсбук-сторінці та оприлюднив відповідний внутрішній наказ голови суду. 

Наказ голови Личаківського районного суду. Фото – Станіслав Мірошниченко

“Потрапити в сам зал судового засідання було просто. Проблема була в тому, щоб зайти в суд. На вході сидить охоронець, який почав вимагати повістку чи якийсь інший документ як підставу для входу”, – розповів Станіслав Мірошниченко в коментарі представниці ІМІ.

За його словами, його запевнили, що під час пандемії коронавірусу і воєнного стану відвідувати засідання заборонено тим, хто не учасник процесу.

“Відправили читати на стенді якісь накази й правила. Але там було старе, якщо дату дивитися. І про війну я нічого не знайшов. Часу було мало, бо засідання ось-ось мало розпочатися. Тоді мені винесли наказ голови суду про коронавірусні обмеження з 1 травня по 30 червня”, – додав журналіст.

Він також зазначив, що в суді ніхто не ходить у масках і жодних коронавірусних обмежень не дотримується. 

Коли ж Станіслав Мірошниченко сказав, що він журналіст, охоронці переписали його дані та пустили до приміщення суду.

“Саме засідання відкрите. Саме засідання було в межах передбаченої законом процедури. Загалом виходить, що публічність судових процесів не забезпечується. Якщо ти не журналіст чи не учасник процесу, то не потрапиш на засідання”, – резюмував журналіст.

За словами юриста ІМІ Романа Головенка, наказ голови суду фактично нівелює гласність судового процесу.

“Дуже дивно, що про карантин у цьому суді згадали аж 01.05.23. Ч. 2 ст. 27 КПК передбачає: “Слідчий суддя, суд може прийняти рішення про обмеження доступу осіб, які не є учасниками судового процесу, в судове засідання під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України відповідно до Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб”, якщо участь у судовому засіданні становитиме загрозу життю чи здоров’ю особи”. У контексті даної судової справи рішення про допуск / недопуск має прийматися суддею у відповідній справі й суто щодо засідання, призначеного на конкретну дату і час”, – зазначив юрист.

Голова суду Сергій Гирич у коментарі Інституту масової інформації пояснив, що працівники судової охорони мають свій протокол щодо допуску відвідувачів, враховуючи воєнний стан.

За його словами, після того, як Станіслав Мірошниченко повідомив, яке медіа він представляє, що за 15 хвилин до судового засідання був у залі суду.

“Питання участі у судовому засіданні вирішує головуючий судового засідання”, - уточнив Сергій Гирич.

Liked the article?
Help us be even more cool!