ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Луцьку журналістку не пустили на судове засідання через запізнення

29.08.2019, 12:37
Фото – скриншот з відео Аверсу

Журналістка телеканалу “Аверс” Наталія Поліщук повідомила, що її не пропустили на судове засідання Волинського апеляційного суду. 

Про це йдеться в сюжеті “Аверсу” під назвою “Журналістів силою виводили з суду, щоб вони не потрапили на справу Кривіцького” від 22 серпня.

Журналісти приїхали на засідання у цивільній справі щодо ексголови Волинської митниці Віктора Кривіцького. 

Як повідомив “Аверс”, охоронець суду схопив журналістку за руку і спробував силоміць вивести її з приміщення. Усе це відбувалося в громадській приймальні, що розташована в холі приміщення. Там журналістка хотіла написати скаргу голові Волинського апеляційного суду на дії його працівників. 

Зі свого боку голова Волинського апеляційного суду Петро Філюк відреагував на сюжет телеканалу “Аверс” відкритим листом із поясненням того, що сталося.

У листі зазначено, що адміністрація Волинського апеляційного суду вивчила ситуацію та вважає, що в сюжеті каналу подано спотворену і недостовірну інформацію.

Голова суду зазначив, що журналістка “Аверсу” Наталія Поліщук прибула на судове засідання із запізненням та відмовилася показати посвідчення представника ЗМІ.

“Журналістка, яка неодноразово бувала під час відкритих судових засідань у Волинському апеляційному суді та знайома з правилами пропуску осіб до приміщення суду, відмовилася пред’явити посвідчення представника ЗМІ, намагалася потрапити на судове засідання, котре вже розпочалось. Протиснувшись між турнікетом, встановленим у холі суду, журналістка спровокувала конфлікт. На дії представниці мас-медіа відреагували військовослужбовці Національної гвардії України, які здійснюють охорону суду”, – йдеться в листі. Водночас суд виклав відеофіксацію зазначеної ситуації.

У листі нагадують, що, згідно з п. 6 ст. 26 Закону України “Про інформацію”, журналіст, працівник засобу масової інформації зобов'язаний дотримуватися встановлених суб'єктом владних повноважень правил внутрішнього трудового розпорядку, не перешкоджати діяльності його службових та посадових осіб.

“З огляду на ситуацію, що склалась, та з метою уникнення аналогічних непорозумінь нагадуємо, що пропуск до суду учасників судового процесу, журналістів та будь-яких інших осіб здійснюється після пред’явлення документа, що посвідчує особу, та видачі одноразової електронної перепустки, відповідно до правил пропуску осіб до приміщення Волинського апеляційного суду та транспортних засобів – на територію суду”, – йдеться в листі.

Суд закликав представників медіа дотримуватися норм професійної етики журналіста і чесно та неупереджено висвітлювати факти про діяльність суду загалом.

Медіаюрист ІМІ Роман Головенко зазначив, що, відповідно до ч. 2 ст. 7 Цивільного процесуального кодексу, “особи, які бажають бути присутніми у судовому засіданні, допускаються до зали судових засідань до початку судового засідання або під час перерви".

“Тобто працівники суду дійсно мали повноваження не допускати журналістів безпосередньо до зали судових засідань після початку розгляду справи. Хоча якщо не брати до уваги судів першої інстанції, де розгляд справ іноді об’єктивно доводиться здійснювати в кабінетах суддів, то дану норму Кодексу можна ставити під сумнів у контексті її відповідності п. 6 ч. 2 ст. 129 (гласність судового процесу)”, – зазначив юрист.

“У той же час правомірність недопуску їх у будівлю суду в принципі є сумнівною, адже журналісти мали право зайти на судове засідання під час перерви в ньому, але чи буде вона взагалі оголошуватися, і якщо так, то коли саме – охорона суду прогнозувати не може. Журналістів могли запустити в коридор, аби вони там дочекалися перерви в судовому засіданні”, – додав він.

Liked the article?
Help us be even more cool!