ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Луцьку суддя вимагала від журналістки заяву про дозвіл на зйомку

05.04.2019, 13:12

Суддя Луцького міськрайонного суду Світлана Крупінська вимагала від журналістки “Громадське.Волинь” Марії Доманської написати заяву про дозвіл на відеозйомку судового засідання. У журналістки була портативна камера. Про це журналістка повідомила представниці ІМІ у Волинській області.

Інцидент трапився 4 квітня в Луцькому міськрайонному суді.  

За словами Доманської, вона прийшла в суд, аби висвітлити судовий розгляд адміністративного правопорушення.

“Я клопотання принципово не писала, адже знаю, що відеофіксацію подібних судових засідань може вести як журналіст, так і звичайний громадянин. За винятком, якщо засідання оголошують закритим. Таким чином я хочу сформувати певну культуру як у суддів, так і в колег щодо реалізації свого права на відеозйомку”, – зазначила журналістка.

За словами Марії Доманської, вона сказала судді, що є журналісткою, показала на її прохання своє журналістське посвідчення. Також журналістка попередила, що проводитиме відеозйомку. Натомість суддя відповіла: “Де ваша заява? Ви мали написати заяву”. Марія Доманська відповіла, що, відповідно до чинного законодавства, не повинна подавати ніяких клопотань, тому що будь-який громадянин чи журналіст має право вести відеозйомку з портативних засобів вільно.  

Однак суддя наполягала на заяві і радила журналістці написати її через канцелярію суду. Журналістка відмовилася. Після цього суддя зробила перерву на кілька хвилин і потім провела засідання.

“Я розуміла, що мені відеозйомка не принципова на цьому засіданні. Я сказала, що не буду знімати на відео. Але я буду робити аудіозапис, який ніхто мені не забороняє. А суддя відповіла: “Тобто дозвіл на аудіозапис не потрібен?” – розповіла Доманська.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначає, що, відповідно до частини четвертої статті 11 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, “особи, присутні в залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, встановлених законом. Трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду”.

“Тобто суддя не має права вимагати від журналіста при розгляді справи про адміністративне правопорушення заяв, клопотань та інших звернень про дозвіл на зйомку, тільки якщо робить саме трансляцію в прямому ефірі”, – прокоментував юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!